Haminan talousalueen uutislehti

Avittaja auttaa jännittäjänuoria

Avittajassa pureudutaan jännittämiseen ja menetelmiin, joiden avulla helpotetaan jännittävissä tilanteissa toimimista. Kuvituskuva.

Sosiaalisen jännittämisen lieventämiseen on olemassa keinoja, joista tehokkaimpia ovat altistusharjoitukset.

Sotek-säätiön Avittaja-palvelu auttaa maksutta Kotka-Hamina-alueella sosiaalisen jännittämisen kanssa kamppailevia alle 30-vuotiaita. Avittajassa pureudutaan jännittämiseen ja menetelmiin, joiden avulla helpotetaan jännittävissä tilanteissa toimimista.

Sosiaalisten tilanteiden pelosta puhutaan silloin, kun sosiaalinen jännittäminen on tilanteeseen nähden kohtuuttoman voimakasta ja alkaa haitata arkielämää, kuten ihmissuhteita, opintoja tai työuraa. Pelko puhkeaa useimmiten varhais- tai keskinuoruudessa, yleensä viimeistään noin 23 ikävuoteen mennessä.

Avittajan toiminnassa on sekä yksilöohjausta että ryhmätoimintaa. Yksilöohjauksessa käydään läpi, millaisissa tilanteissa jännittämistä esiintyy, ja opetellaan menetelmiä, joista voi olla apua jännittävissä tilanteissa. Lopulta aloitetaan altistusharjoitukset.

Ryhmätoiminnan keskeisenä antina on ryhmässä olemisesta saatu kokemus: mm. miten ilmaista oma mielipiteensä ryhmässä tai kuinka huomioida muiden näkemykset. Ryhmässä saa myös vertaistukea, koska kaikilla osallistujilla on omat haasteensa saman asian kanssa.

–Altistusharjoituksissa nuori altistaa itseään asteittain jännittäville, ahdistusta aiheuttaville tilanteille. Tarkoitus on saada kokemus siitä, että jännittämisen tunne ei kasva loputtomasti, vaan jossain kohtaa se alkaa myös helpottaa. Nuori saa myös kokemuksen siitä, että jännittämisen tunteesta huolimatta hän pystyy tekemään niitä asioita, joita hänen pitäisi tai hän haluaisi tehdä, Avittajan projektipäällikkö Juho Kirvesniemi sanoo.

Avittajan toiminnan päätavoitteena on, että jännittäminen ei enää jatkossa rajoita nuoren arkea.

–Paino on sanalla rajoita: jännittämisen tunne on lopulta itsessään normaali ja elämään kuuluva asia, Kirvesniemi jatkaa.

Avittaja on yhteistyössä Kymenlaakson hyvinvointialueen opiskeluhuollon konsultoivien psykologien kanssa järjestänyt koulutusta Kotkan ja Haminan alueen yläkoulujen ja toisen asteen opetus- ja kasvatushenkilöstölle.

Tavoitteena on lisätä tietoisuutta jännittämisestä, siihen liittyvistä menetelmistä sekä Avittajasta yhtenä vaihtoehtona avuksi nuoren jännityksen lieventämiseen.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli