Haminan talousalueen uutislehti

Kohtaamispaikat ovat asukkaiden ja ryhmien olohuoneita

Keskiviikkoisin kumppanuustalo Hilmassa kokoontuva Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmä sai kuviin mukaan myös naisvieraita. Etualalla vas. Esko Tirranen, Risto Kolmela, Niina Markkanen, Mia Iivonen, ja Risto Värelä. Takana seisovat Marjut Lauronen, Ella Virtanen, Minna Mänttäri ja Jouni Kormu.

Kumppanuustalo Hilma on vakiinnuttanut asemansa asukkaiden ja yhdistysten kohtaamispaikkana.

Hilma on jo yli 80 yhdistyksen kokoontumispaikka, ja Hilman olohuone toimii kaikille avoimena kohtaamispaikkana maanantaista torstaihin klo 9-15 ja perjantaisin klo 9-14. Hilman toimintaa pyörittävät toiminnanjohtaja Minna Mänttäri ja järjestösuunnittelija Marjut Lauronen.

Kumppanuustalon hallintaan kuuluvat myös yläkerran kolme kabinettia, joita voi kuka tahansa vuokrata esimerkiksi koulutuksien ja muiden tilaisuuksien pitämiseen.

– Kohtaamispaikoissa järjestetään erilaisia tapahtumia, luentoja ja muuta virikettä. Sinne voi tulla viettämään aikaa myös ihan muuten vaan, kaupungin hyvinvointikoordinaattori Mia Iivonen sanoo.

Hilman lisäksi kohtaamispaikkoja Haminassa ovat Husulassa Iitan pirtti ja Töytärintie, Tervakartano, Summan kylä- ja kulttuurikeskus, Pyhällön koulu, Ruissalon kirjasto ja Neuvoton, jossa eri toiminnot on jaettu koulun, liikuntahallin ja entisen Muuraskodin kesken.

Kohtaamispaikoissa järjestettävä ohjelma ja aukioloajat vaihtelevat paikasta riippuen, tarkempaa tietoa saa kaupungin nettisivuilta (https://www.hamina.fi/asukkaalle/liikunta-hyvinvointi/kohtaamispaikat/), asioimispalvelu Rinkelistä ja kumppanuustalo Hilmasta.

– Osa kohtaamispaikkojen toiminnoista on vapaaehtoisten ylläpitämiä. Vapaaehtoiset ovatkin meille hyvin tärkeä voimavara.

Kuin lähiöpubi ilman olutta

Kesällä 2021 Haminassa alkoi Voimaa ikämiesten arkeen -hanke. Se on STEA:n rahoittama, Miina Sillanpään säätiön ja Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy:n hanke 60-70-vuotiaiden miesten elämänhallinnan tukemiseksi sekä osallisuuden ja sosiaalisen toimintakyvyn kohentamiseksi.

– Hanke kestää ohjattuna kolme vuotta (2021-2024). Sen jälkeen se muuttuu vapaaehtoisten tai itseohjautuvasti pyöritettäväksi, kertoo hankkeen ohjaaja Niina Markkanen.

– Ryhmiä on kaksi. Toinen kokoontuu täällä Hilmassa keskiviikkoisin klo 13-15 ja toinen Summan kylä- ja kulttuurikeskuksessa (ent. vanha Summan koulu) perjantaisin klo 10-12. Molemmat ovat avoimia ryhmiä, joihin voi tulla silloin kuin se itselle sopii.

– Vähän kuin kävisi lähiöpubissa, missä ei tosin tarjoilla olutta, keskiviikon Hilman ryhmän miehet toteavat hymyssä suin.

– Aika kuluu nopeasti tarinoidessa kavereiden kanssa. Tarjolla on myös paljon tekemistä, mielenkiintoisia vieraita ja retkiä.

Miehet kertovat käyneensä tutustumassa mm. RUK-museoon ja Wanhaan Veteraaniin. Mieluisia ovat olleet myös kirjailija Martti Linnan vierailu kertomassa Tämä nuori maa -romaanin Haminaan ja UKK:en liittyvistä taustoista, sekä toimittaja Marja Mannisen kokemukset ulkomaan toimittajan työstä.

– Olemme saaneet opastusta myös suksihuoltoon ja tutustuneet frisbeen heittoon. Liikenneopettajan luento iän vaikutuksista ajamiseen ja liikennesäännöistä oli tarpeellinen.

Varauksettomat kehut saa myös Summan kokkauskerho.

– Sitä ovat meille ohjanneet Martat. He tuovat tarvikkeet tullessaan, sitten opetellaan valmistamaan hyvää ja terveellistä ruokaa, alusta loppuun itse. Kun kaikki on valmista, syödään yhdessä. Ohjeetkin saa mukaan kotiin vietäväksi.

Sekä Hilman että Summan ryhmissä käy kymmenkunta miestä.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli