Haminan talousalueen uutislehti

Taivas

Ensi viikon perjantaina julkaistava Hackney Diamonds on The Rolling Stonesin 24. studiolevy. Edellisestä omaa tuotantoa sisältävästä albumista, The Bigger Bangista, on aikaa 18 vuotta. Bändin ensimmäinen LP, ytimekkäästi The Rolling Stones, ilmestyi 59 vuotta sitten vuonna 1964.

Hackney Diamondsin ensimmäinen singlelohkaisu nimeltään Angry julkistettiin näyttävästi Jimmy Fallonin isännöimässä The Tonight Show´ssa 6. syyskuuta. Katselin Hotelli Vaakunan kahdeksannen kerroksen sviitin ikkunasta Helsingin rautatieaseman ihmisvilinää, kun Lehtolan Vesku vinkkasi WhatsApp-ryhmässä, että YouTubessa alkaa suora lähetys julkistamistilaisuudesta. Sauna oli lämpiämässä ja oluet jäähtymässä. Yhden Stonesien biisin nimi on Heaven (Taivas). Tunsin olevani siellä.

Jo lapsena kuuntelin ja ihailin Rollareita, mutta en ostanut heidän levyjään. Sijoitin kaikki viikkorahani Beatlesien vinyyleihin ja pesäpalloihin. Ensimmäisen singleni, joka oli Can´t Buy Me Love, ostin kahdeksankesäisenä vuonna 1964 Manun Musiikista.

70-luvulla ajauduin ylioppilaskirjoitusten jälkeen tuuliajolle, enkä ostanut Rollarien, saati muidenkaan artistien levyjä. Vasta vuonna 1981, kun olin tavannut Päivin ja saanut taas ruorista otteen, hankin ensimmäisen Rollari-älppärini, Tattoo Youn.

Parin viime vuoden ajan olen rakentanut palapelejä, joiden aiheena on The Rolling Stonesin levykannet. Ensin kokosin It´s Only Rock´n´Rollin vuodelta 1974. Tällä hetkellä on työn alla graafikko Peter Carristonin suunnittelemien levykansien sarja: Some Girls (1978), Emotional Rescue (1980), Tattoo You (1981) ja parhaillaan valmistuva Undercover vuodelta 1983.

Tattoo Youta lukuun ottamatta albumit jäivät aikanaan vähälle kuuntelulle, joten samalla kun kokoan palapeliä, kuuntelen itse levyä. Sitten kehystän valmiin palapelin ja ripustan sen Popmuseoksi ristimäni kotimme seinälle.

Vuonna 1989 julkaistun Steel Wheelsin jälkeen sävellysten ja tuotannon taso laski, enkä ole oikein tykännyt yhtyeen sen jälkeisistä levyistä. Angry ja toinen singlelohkaisu Sweet Sounds of Heaven antavat kuitenkin toivoa 80-vuotiaiden Mick Jaggerin ja Keith Richardsin uudesta tulemisesta

Hackney Diamondsin jälkeen jään vesi kielellä odottamaan Stonesien seuraavaa levyä. Jos julkaisuväli on taas 18 vuotta, levy ilmestyy vuonna 2041. Jagger ja Richards ovat silloin liki 100-vuotiaita. Elinajanodotteen mukaan minä olen taivaassa. Mutta jos en ole, varaan Vaakunan sviitin, laitan saunan päälle, jaan Päivin kanssa jääkylmän kuoharin ja jään odottamaan Veskun musavinkkiä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide