Haminan talousalueen uutislehti

Vanhat talot tulevat näkyväksi kuvissa

Kasarmikatu 7:n kohdalla lopputulosta ihailevat Vesa Tynkkynen, Ella Ström, kuvan piirtänyt Riikka Karpale ja Saara Vainio.

Kasarminkatu 7 on aivan tavallinen kerrostalo Haminan historiallisen keskustan ytimessä. Se ei ole kaupungin historiaa ajatellen vanha eikä erityinen. Mutta talon seinustalla oleva sähkökaappi on sitä, ja on siinä historiaakin!

– Me aloimme miettiä, voisiko kaupunkikuvaa elävöittää maalaamalla sähkökaappiin kuvan paikalla aiemmin sijainneesta rakennuksesta, kertoo Ella Ström. Hän on talon asukas ja toimii myös taloyhtiön hallituksessa. Asukkaiden idea oli hyvä. Samalla heille tuli mieleen, että aiempien rakennusten kuvia voisi olla useammassakin kohteessa.

– Kun kaupungin rakennuksista ja historiasta kiinnostuneet ihmiset kulkevat pongaamassa kuvia, saavat he samalla liikuntaa, katseltavaa ja muisteltavaa.

Rauhankadun ja Pikkuympyräkadun sähkökaappeihin aiemmin ilmestyneet maalaukset vauhdittivat asukkaiden ideaa. Taloyhtiön edustajat ottivat yhteyttä Haminan kaupungin hyvinvoinnin edistämisen yksikköön. Helmikuussa ideaa lähti koordinoimaan kaupungin hankekoordinaattori Marja Klemola.

– Kaupungille riitti pelkkä ilmoitus kuvien pienen koon vuoksi. Luvat kaappien omistajilta vaati sen sijaan salapoliisin työtä että saatiin selville kuka omisti minkäkin näköisen ja kokoisen sähkökaapin, Klemola kuvaa projektin etenemistä.

Sähkökaapit olivat Haminan Sähköverkon ja Adolan (Valoo). Molemmat yritykset pitivät aloitetta hienona ja halusivat olla mukana toteutuksessa.

– Samaan aikaan aloitettiin yhteistyön Haminan lukion kuvataiteiden lehtori Saara Vainion ja museonjohtaja Paula Koukin kanssa.

Museoista löydetyistä kuvista Haminan lukion piirustuksen työpajan opiskelijat Jenni Kankkunen, Riikka Karpale, Iina Kujala, Siiri Kuparinen, Lotte Pohjola, Elina Seuri ja Ida Terämä piirsivät sähkökaappeihin kuvat osana kuvataiteiden kurssia.

Lehtori Saara Vainion ajatuksesta kuvat päätettiin digitoida ja tulostaa liimattavaksi sähkökaappeihin.

– Näin originaalityö säilyy, sillä teippauksen voi aina korvata uudella. Kuvat on painettu UV-suojatulle laminaatille, kertoo Vesa Tynkkynen työn suorittaneelta Roseprintiltä.

Kuudesta ideasta ryhmä työsti neljä kohdetta valmiiksi. Yhteen ei vielä saatu piirtäjiä, ja toiseen paikallinen yrittäjä ehti liimata oman käsityöläisiä edustavan kuvansa, joka on niin hieno, ettei sitä  hennottu poistaa.

Kuvista löytyvät sähkökaappien nimet, kirjain- ja numerosarjat, katujen nimet sekä kuvien piirtäjien nimet. Seuraavaksi niiden kulmaan ilmestyvät QR-koodit, joita kaupungin tapahtumatuotanto ja liikuntatoimi voivat hyödyntää esimerkiksi tiedon, nettilinkkien tai liikkumiseen innostavien rastitehtävien jakamisessa.

Projektin kuvalliset sähkökaapit ovat:

  • Reutsinkatu 1/K258, Haminan Sähköverkko Oy
  • Kasarminkatu 7/ K020, Haminan Sähköverkko Oy
  • Pikkuympyräkatu 3A/ DK072, Valoo Oy
  • Pikkuympyräkatu 16/ K24, Haminan Sähköverkko Oy
Pikkuympyräkatu 3A Elina Seurin piirtämänä. Kuvien mennyttä henkivä, rauhallinen sävymaailma on yhtenäinen kaikissa projektin sähkökaapeissa.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli