Haminan talousalueen uutislehti

Ässä on aika ässä löytämään hukattuja asioita

Pasi Lehto sai hansikkaansa suoraan Ässältä. –Ässä tekee tätä mielellään. Se on käynyt etsimässä muun muassa avaimia, lompakoita ja ipad-kuulokkeita. Jos kadotat jotain, saa ottaa yhteyttä vaikka Haminan Pelastuskoiraharrastajat ry-facebooksivun kautta, Aki Kyyrö lupaa.

Karvainen sankari voi pelastaa päivän. Niin kävi Pasi Lehdolle lokakuun alussa. Espoolainen frisbeegolf-harrastaja ja -yrittäjä oli pelaamassa Uuden-Summan radalla. Kotiin palattuaan hän huomasi, että hansikkaat ovat hukassa.

– Ne eivät olleet mitkä tahansa hanskat, vaan pojalta lahjaksi saadut laadukkaat ja minulle tärkeät kauriinnahkahansikkaat, Pasi kertoo.

Iltapimeällä hän ajoi takaisin Haminaan. Selvähän se, etteivät hanskat syysyössä mitenkään pistä silmään varvikkoisessa maastossa. Hukkareissu harmitti sen verran, että Pasi laittoi Facebookin Hamina-ryhmään avunpyynnön.

Viesti sattui koiraharrastaja Aki Kyyrön silmiin. Akin Ässä-koira on koulutettu mm. esine-etsintään. Parivaljakko on etsinyt hukattuja tavaroita ennenkin.

– Käytiin frisbeeradalla. Ensin ei mitään. Sitten näin että Ässä kantaa jotain suussaan, mutta se olikin vain jonkun maahan heittämä litistetty oluttölkki. Alettiin jo lähteä kotiinpäin, kun Ässä äkkiä kurvasi sivuun ja nappasi kannon juurelta kanervikosta kauriinnahkaiset hanskat, kuvaa Aki onnistunutta etsintäretkeä.

Viikon päähän sovitaan tapaaminen. Pasi ajaa Espoosta mukanaan tuliaisia kiitoksena niin koiralle kuin sen isännällekin. Iloisena tunnearvoltaan tärkeiden hansikkaiden löytymisestä hän lupaa edustamansa frisbeegolfseura Apy:n (Aina Pitää Yrittää) yhteydessä toimivan urheiluvälineverkkokaupan lokakuun ostoksista alennusta, kun osaa mainita tilauksen yhteydessä Ässän nimen.

Koira löytää, koira pelastaa

Hukattujen esineiden etsintä on Ässälle leikkiä, ja samalla tärkeää harjoittelua sen varsinaiseen tehtävään pelastuskoirana.

Ässä on neljävuotias kultainennoutaja uros joka suoritti viranomaisen pelastuskoirille määrittämät kelpoisuuskokeet jo hieman alle 3-vuotiaana. Keskimäärin koirat läpäisevät kokeet noin 6-vuotiaina.

– Koira reagoi etsiessään hajuun, ei esineeseen tai ihmiseen itsessään. Se on sille luontaista. Tämän asian, sekä Ässän luonteenlaadun oivaltaminen on auttanut kouluttamisessa todella paljon, Aki Kyyrö kertoo.

– Ässä on erikoisen hyväpäinen koira, se on välkky ja omatoiminen. Se osasi kaikki tekniikat jo vuoden vanhana. Mutta nuoren ikänsä vuoksi se oli henkisesti vielä kypsymätön pitkäjänteiseen työskentelyyn.

Koiran kouluttamisen kannalta tärkein herkkyysaika on ennenkuin koiranpentu täyttää vuoden. Monet toimintavat vakiintuvat silloin.

Aki ja Ässä ovat mukana vapaaehtoistyön messuilla lauantaina. Kirjaston Kasper-salissa esittäytyy Haminan pelastuskoiraharrastajien lisäksi monia eri alojen vapaaehtoistoimijoita.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide