Haminan talousalueen uutislehti

Haminan ja Virolahden kuntaliitosselvitys käynnistyi

Haminan ja Virolahden kuntaliitosselvitys käynnistettiin Raatihuoneella. Kuva: Minna Nordström.

Kuntaliitosselvityksen ohjausryhmä kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa Raatihuoneella Haminassa viime viikon tiistaina 17.10.

Selvityksen teettäminen lähti liikkeelle viime keväänä Virolahden kunnan aloitteesta. Molempien kuntien valtuustot tekivät syyskuussa päätöksen kuntaliitosselvityksen aloittamisesta.

Selvityksellä haetaan vastausta, voisiko Hamina ja Virolahti yhtenä kuntana vastata paremmin tulevaisuuden haasteisiin ja järjestää alueen asukkaiden tarvitsemat palvelut sekä niiden rahoituksen.

–Otimme myönteisesti vastaan Virolahden kutsun kuntaliitosneuvotteluihin. Nyt selvitetään yhdessä edellytyksiä. Käymme neuvottelupöytään avoimin ja positiivisin mielin, vakuuttaa Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Pakkanen (PS).

Kuntaliitosselvityksessä asiantuntijatukena toimii FCG Konsultointi Oy. Yhteistyössä kuntien kanssa se tuottaa analyysejä päätöksenteon tueksi.

Edellisen kerran mahdollisuutta Haminan ja Virolahden kuntaliitokseen selvitettiin vuonna 2011. Silloin yhteistä tahtoa ei löytynyt tarpeeksi. Mitään varmuutta kuntaliitoksen syntymisestä ei ole tälläkään kertaa.

–Meille on tärkeää turvata kuntalaisille hyvät ja toimivat palvelut. Tietenkin olisi kiva olla jatkossakin virolahtelainen, mutta nyt pitää kuitenkin ajatella tulevaisuutta, totesi kokouksen avauspuheessaan kuntaliitosselvityksen ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Virolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sisko Ukkola-Paronen (kesk.).

Ohjausryhmän muut jäsenet ovat kuntien johtavat luottamushenkilöt, kuntien johtajat ja molempien kuntien valtuustoryhmistä valitut edustajat. Selvitystyön johtoryhmässä on molempien kuntien hallituksien ja valtuustojen puheenjohtajat sekä kuntajohtajat.

Eri vastuualueiden johtavista viranhaltijoista koostuvat työryhmät valmistelevat asioita johtoryhmälle ja laativat selvitystä varten analyysit ja näkemykset omalta vastuualueeltaan. Työryhmien raportit valmistuvat tammikuussa 2024.

Prosessin aikana informoidaan kuntien valtuustoja vielä syksyn aikana ja kuntalaistilaisuudet järjestetään molemmissa kunnissa keväällä selvityksen valmistuttua. Selvityksen valmistumiselle aikataulu on tiukka. Jotta kuntaliitos olisi mahdollista vuonna 2025, siitä on tehtävä esitys kuntien hallituksille  maaliskuussa ja kuntien valtuustoille huhtikuussa.

Haminan ja Virolahden valtuustot päättävät, syntyykö kuntaliitos vai ei. Mikäli molempien kuntien valtuustot hyväksyvät yhdistymissopimuksen, sitä koskeva esitys tulee toimittaa valtiovarainministeriölle toukokuun 15. päivään mennessä ja esitys kuntajaon muuttamisesta Valtioneuvostolle viimeistään 30. kesäkuuta.

Selvitystyön etenemistä voit seurata verkossa osoitteessa hamina.fi/asukkaalle/kuntaliitosselvitys. Linkki sivulle löytyy sekä Haminan kaupungin että Virolahden kunnan kotisivuilta.

Virolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sisko Ukkola-Paronen toimii selvitystyön ohjausryhmän puheenjohtajana. Kuva: Minna Nordström.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli