Haminan talousalueen uutislehti

Mistä tekoäly kirjoittaisi kolumnin?

Joskus tällä kolumnien kirjoittajalla pää lyö tyhjää. Tuntuu, että kaikista mieleen tulevista aiheista on kaikki sanottava jo sanottu. Tai sitten alkaa epäilyttää, onko minun sanottavani sellaista, mitä kannattaisi lehteen painaa. Joskus tulee kyseltyä aihevinkkejä tai -toiveita ystäviltä tai haettua inspiraatiota lehtiä selaamalla, mutta tällä kertaa ajattelin olla trendikäs. Kysyin apua tekoälyltä, ChatGPT:ltä. Niin kuulemma opiskelijatkin nykyään tekevät, kun koulutehtävien teko tökkii.

No, minä olen sentään vastuullinen aikuinen, joten valmiin kolumnin sijaan päätin pyytää tekoälyltä vinkkejä, mistä ajankohtaisesta aiheesta kannattaisi kirjoittaa.

Tekoäly vastasi muutamassa sekunnissa. Vastaus oli pitkä. Ensin se huomautti, että sopiva aihe riippuu ajankohdasta ja yhteiskunnallisesta tilanteesta. Sitten sain kymmenen aiheen listan. Kuulemma kiinnostusta voisi herättää ainakin ilmastonmuutos, poliittiset päätökset ja niiden vaikutus ihmisiin, sosiaalisen median vaikutukset mielipiteisiin sekä teknologian nopean kehittymisen vaikutus työelämään. Epäilemättä totta ja kaikki varmasti ajankohtaista, mutta melko yllätyksetöntä.

Lopuksi tekoäly vielä neuvoi minua: ”valitse aihe, jossa sinulla on vahva mielipide ja josta pystyt kirjoittamaan kiinnostavasti” sekä ”valitse aihe, jossa tunnet intohimoa”.

Tekoäly ei ehkä aiheuta minussa suuria intohimoja, joten siinä mielessä päädyin tekemään sen ohjeiden vastaisesti, kun aloin kirjoittaa tätä tekstiä. Minulla ei myöskään ole tästä aiheesta vahvaa mielipidettä. Ei ole, koska en oikein tiedä, miten koko hommaan pitäisi suhtautua. Varmaan siitä jotain hyötyä on, vaikka tällä hetkellä tuntuu, että sen kanssa lähinnä leikitellään. Pitäisikö sitä ehkä pelätäkin? Viekö se minulta työt, kirjoittaako se puolestani kolumnit tai tekeekö ehkä joskus koko tämän lehden? En tiedä. Mitähän se itse olisi mieltä?

Pelot ovat kuulemma aiheellisia, vastasi ChatGPT, mutta aihetta pitäisi sen mielestä ”tarkastella tasapuolisesti” ja ”perustella pelkoja asianmukaisin tiedoin”. Vastaus tuntui niin ympäripyöreältä ja pinnalliselta, että minusta tuntui kuin keskustelisin tylsän poliitikon kanssa. Joka aiheeseen on pitkä ja polveileva vastaus, jonka sisältö tuntuu loppujen lopuksi ihan hutulta. Sain luettelon tekoälyn positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista sekä huomautuksen, että vaikutukset riippuvat siitä, mihin tekoälyä käytetään. Niinpä niin.

Jospa sittenkin kokeilisin jotain konkreettista. Kysyin viimeisenä, mikä haminalaisia puhuttaa juuri nyt. Tekoäly vastasi pahoitellen, ettei tiedä tämänhetkistä tilannetta. Entä mikä Haminassa on ajankohtaista nyt? Taas vastaus oli pahoitteleva. Tekoälyllä ei ole reaaliaikaista tietoa Haminan ajankohtaisista asioista, joten se kehotti minua kääntymään paikallisten uutislähteiden, kuten lehtien puoleen. Oikein hyvä vastaus, sanon minä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide