Haminan talousalueen uutislehti

Toinen Leipä oli ykkönen

Jérôme Jouanno ja Toinen Leipä noteerattiin kahdella palkintosijalla artesaaniruokien SM-kilpailussa.

Haminaan kotiutunut ranskalainen Jérôme Jouanno niitti laakereita tämän vuotisessa Artesaaniruuan SM-kilpailussa. Jérômen yritys Toinen Leipä voitti kultaa kauraleivällään ja täysrukiinen ruisleipä voitti hopeaa.

Toisen Leivän kaikki tuotteet ovat hapanjuureen käsin leivottuja. Jauhot ovat lähellä viljellyistä maatiaisviljalajeista, Rovaniemen voittoisissa leivissä oli käytetty Öölanninvehnää, Hermanniruista ja mustakauraa.

–Kilpailu käytiin Rovaniemellä. Olihan se aikamoinen ajo halki Suomen, kertoo Jérôme voittoisasta matkastaan.

Kilpailussa oli omat kategoriat eri tuotteille, leivät kilpailivat leipomotuotteiden kategoriassa. Kaikkiaan kilpailuun osallistui 49 yritystä 107 tuotteella.

Jérôme oli mukana SM-kilpailussa myös vuonna 2022 Lappeenrannassa. Sieltä tuli hopeaa hapanjuureen tehtyjen leipien sarjassa Öölanninvehnästä leivotulla maalaisleivällä. Saavutus on erinomainen, sillä yritys oli tuolloin toiminut alalla vasta vuoden verran.

Toinen Leipä -leipomolla on tuotantotilat Itäväylän kauppakeskuksessa. Aiemmin leipomon yhteydessä oli myös myymälä, mutta siitä Jérôme on luopunut ainakin toistaiseksi.

–Ennakkoon tilaamalla leipää voi käydä hakemassa myös suoraan täältä leipomosta. Myymäläideasta luovuin, sillä teen tätä yksin, ja leipomisesta on välillä hankala irrottautua. Toinen, tärkeämpi syy on, se että haluan tarjota vain tuoretta leipää. Pienen leipomomyymälän päivittäistä menekkiä on vaikea arvioida.

Toinen Leipä toimittaa leipiä keskustan S- ja K-marketteihin kolmena päivänä viikossa ja Itäväylän K-markettiin kerran viikossa keskiviikkoisin.

Mitä on artesaaniruoka

Artesaaniruoka on melko uusi termi, mutta valmistuksessa käytettävät menetelmät ovat perinteisiä tapoja jalostaa ja säilöä ruokaa.

Artesaaniruoan perussääntöjen mukaan tuotteet eivät saa sisältää säilöntä- ja lisäaineita, raaka-aineiden tulee olla kotimaisia, mielellään paikallisia ja niiden alkuperä pitää olla tunnettu. Tuotteiden valmistus tulee tapahtua käsityömäisten periaatteiden mukaan.

Artesaaniruuan SM-kilpailujen tarkoituksena on säilyttää ja kehittää paikallista ruokaperinnettä, tehdä artesaaniruokaa tunnetuksi sekä kehittää valmistustapoja ja synnyttää uusia ruokatuotteita.

Seuraavan kerran artesaaniruuan SM-kilpailu käydään v. 2025 Länsi-Uudellamaalla, se on samalla avoin kaikille pohjoismaisille ruoka-artesaaneille.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide