Haminan talousalueen uutislehti

Mielenterveys- ja päihdeongelmat kuormittavat läheisiä – vertaistukea on saatavilla

–Jos läheinen käyttää päihteitä tai hänellä on mielenterveysongelmia, voi tilanne tuntua sairastuneen lähipiirissä ylivoimaiselta, kokemusohjaaja Marita Niemi kertoo.

–Omasta hyvinvoinnista ei tule huolehdittua kun kaikki huomio on sairastuneen tukemisessa. Epävarmuus ja tiedon puute vielä lisäävät kuormitusta.

–Tutkimukset osoittavat, että mielenterveys- tai päihdeongelmaisten lähipiirillä on kohonnut riski sairastua esimerkiksi masennukseen, lisää Sari Manninen.

Manninen on Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen (Kakspy ry:n) perhe- ja läheistyöstä vastaava työntekijä. Kakspy järjestää yksilö- ja perhetyön ohella vertaistukiryhmiä Haminassa ja Kotkassa mielenterveys- ja päihdeongelmaisten läheisille.

–Läheinen voi olla kuka vain, joka on sairastuneesta huolissaan, perheenjäsen, kumppani, sukulainen, ystävä. Vertaisryhmien etu on, että niissä voidaan yhdessä miettiä, miten hyvinvointia voisi haastavissa tilanteissa lisätä. Ryhmätoiminta on siinä mielessä kiitollista, että ihmiset huomaavat, etteivät he ole ongelmiensa kanssa yksin. Toisilla on samanlaisia kokemuksia, ja niitä voi jakaa, jos niin itse haluaa.

Ryhmiin voi tulla anonyyminä, ja olla vain kuuntelijana jos niin haluaa. Ryhmät ovat matalan kynnyksen maksutonta toimintaa ja niitä on erilaisilla painotuksilla, sekä avoimia, että suljettuja vertaistukiryhmiä. Vertaistuen lisäksi ryhmissä saa tietoa mm. palvelujärjestelmästä.

–Usein suoraan ryhmään tuleminen voi tuntua vaikealta, ja niissä tilanteissa yksilötapaamiset voivat sopia alkuun paremmin. Tällöin tapaamiset voidaan sopia Kotkan toimistolle tai Haminan klubitalolle, tarvittaessa tehdään kotikäynti tai tavataan lenkkipolulla, kahvilassa; mikä asiakkaasta parhaalta tuntuu. Joustavasti tapaamisia voidaan toteuttaa myös iltaisin, mainitsee Marita.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoittaman toiminnan taustalla on tutkimuksista dokumentoitu tieto mielenterveys- ja päihdeongelmien kuormittavasta vaikutuksesta sairastuneen lähipiiriin.

–Sairastuminen on elämänmuutos, joka vaikuttaa samalla läheisten keskinäisissä vuorovaikutussuhteissa. Yhden maailman muutos vaikuttaa eri tavoin moniin lähellä oleviin ihmisiin, sanoo Sari.

Sari Mannisella onkin painava viesti sairastuneen läheisille:

–Usein läheiset kokevat ettei heillä ole oikeutta hakea apua itselleen. Läheisen on kuitenkin tärkeää tunnistaa omien voimavarojen rajallisuus, oma avuntarve ja ennen kaikkea sallia tarvitsevuus myös itselleen. Siis suhtautua myös itseen myötätuntoisesti.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli