Haminan talousalueen uutislehti

Pizzamies hurmaa naiset ja yleisön

Haminan teatterin uutuusnäytelmässä Paljon melua pizzasta melua syntyy melkeinpä tyhjästä: väärinkäsityksistä, huhuista ja ennakkoluuloista. Tuloksena on pikkujouluaikaan sopivaa takuuvarmaa komediaa.

Tuomas Parkkisen kirjoittamassa näytelmässä on vain vähän siteitä siihen, mitä Haminassa todellisuudessa tapahtui, kun haminalaisnaisen kanssa avioitunut italialainen laivakokki perusti kaupunkiin vuonna 1961 Suomen ensimmäisen pizzerian.

Mutta sekä oikea Giovanni ”Nino” Tedeschi että näytelmän pizzamies Risto Rante onnistuivat kyllä tekemään lähtemättömän vaikutuksen. Nino muuttamalla haminalaisten ruokatottumuksia ja Risto sekoittamalla sekä naisten että miesten päät.

Näytelmässä uuteen ravintolaan suhtautuvat epäluuloisesti kaikki, mutta naisia uutuus houkuttaa kokeilemaan aikana, jolloin naisten ei sopinut käydä ravintoloissa ilman miestä. Uskaliaat kokevat olevansa tuhansien tyttöjen asialla, suoranaisia vapaustaistelijoita.

Asiakkaita reippaan tuttavallisesti lähestyvä italialainen vetoaakin 1960-luvun jäyhään ravintolakulttuuriin tottuneisiin naisiin ja sotku on valmis. Seurauksena on kihlauksen purkua, naisten välistä kilpailua, perheiden välistä vihanpitoa ja italialaisparan uhkailua jopa aseilla.

Ohjaaja Ville Virkkunen kehuu estoitta Haminan teatterin harrastajanäyttelijöitä loistaviksi – eikä turhaan. Varsinkin Jouni Saikkonen (pizzamies Risto) tekee elämänsä roolin.

Saikkosen valloittava ja vilpittömän omanarvontuntoinen pizzamies on todella herkullinen hahmo, jota yleisön on helppo rakastaa ja ehkä jopa uskoa, että Riston tekemä pizza lopettaa sodat ja parantaa kaikki taudit.

Hyvän roolisuorituksen tekee myös Nelli Eurasto Marianni Sireninä, joka muiden nuorten naisten tavoin haikailee vain pääsystä naimisiin. Eurasto kuin myös hautausurakoitsijaa esittävä Juha Vilkki pääsevät myös esittämään laulutaitojaan näytelmää rytmittävilla italialaisiskelmillä.

Uskottava hahmo on myös Tuomas Hynönen (Otto Matto) ykstotisena kalastajana, joka kokee tulleensa petetyksi. Ongelmat ratkaisee tuomari Isolato (Jan Mykkänen).

Näytelmä rullaa kuin pizzanpyöritys. Hauskaa ja nokkelaa sanailua riittää. Näyttämö muuttuu keskiosaa pyörittämällä sujuvasti milloin pizzeriaksi, milloin Haminan toriksi.

Pizza saa lopulta haminalaisten hyväksynnän, jos kohta näytelmän lopuksi epäilläänkin, etteivät pizza, hampurilaiset ja ranskalaiset perunat tule Suomessa koskaan menestymään. Toisin taisi käydä.

Paljon melua pizzasta:

Käsikirjoitus Tuomas Parkkinen
Ohjaaja Ville Virkkunen
Lavastus Mika Paakko
Puvustus Marja Qvarnström ja Juha Kylmälä
Koreografia Nelli Eurasto
Valot ja äänet Matti Toikka
Tarpeisto Juha Kylmälä
Valokuvat Mari Salmenhaara

Rooleissa: Juha Vilkki, Mira Fagerlund, Timo Torri, Katri Torro, Tuomas Hynönen, Kari Suoknuuti, Heli Rämä, Marianne Auvinen, Nelli Eurasto, Jouni Saikkonen, Jan Mykkänen, Markku Lahti, Marko Viitala

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli