Haminan talousalueen uutislehti

Katariinan hovin säihkettä kirjastogalleriassa

Aleksandra Pohjola on rakentanut näyttelyyn tunnelmaltaan erilaisia tiloja. Katariina Suuren juhlapuku seisoo korokkeella, josta se hallitsee koko tilaa. Oikealla asu, jota Katariina käytti tarkastaessaan henkikaartinsa Preobraženskin rykmentin. Vihreä oli rykmentin tunnusväri.

Kirjastogallerian marraskuun näyttely vie katsojat Katariina Suuren keisarilliseen hoviin. Katariina Suuri – hovinaisten muotia 1700-luvulta -näyttelyssä on esillä haminalaisen vaatesuunnittelija, vaatturi Aleksandra Pohjolan valmistamia rokokoo-aikakauden hoviasuja.

Näytteillä on hovinaisten asujen lisäksi miesten ja lasten asuja sekä asusteita, kuten kenkiä, hattuja ja käsintehtyjä koruja. Muutama asu, kuten Katariinan asu hänen henkikaartinsa Preobraženskin rykmentin väreissä sekä Ruotsin kuningas Kustaa III:n takki ovat lainassa kaupunginmuseolta, jossa ne ovat yleisön kokeiltavissa.

– Museo on tällä suljettu peruskorjauksen takia, ja sain vaatteet näyttelyä varten lainaan. Kustaan takki on muuten hänen itsensä suunnittelema, Aleksandra kertoo.

– Pukujen teko on minulle sekä harrastus että työ. Puvut eivät ole replikoita eli valmistusmenetelmiä myöten tarkkoja kopioita alkuperäisistä. Nämä puvut on tehty teatteripukujen valmistustekniikoilla eli käyttäen mm. ompelukonetta. Koneompelet on peitetty näkyvistä esim. koristenauhalla.

Historiallisia pukuja Aleksandralta tilaavat mm. teatteri, museo, historiaseurat ja yksityiset ihmiset sekä roolioppaat. Aleksandra on itse Haminan Seudun Opasyhdistyksen jäsen ja tekee opastuksia historia-asussa. Harrastustaan hän syventää myös toimimalla historiayhdistys Haminan Hywissä Asukkaissa. 

– Täällä esillä olevilla puvuilla en kerro vain aikakauden vaatemuodista. Yritän tehdä samalla näkyviksi aikakauden kulttuurihistoriaa.

Katariina Suuri – hovinaisten muotia 1700-luvulta -näyttely on avoinna kirjaston aukiollessa 28.11. saakka.

Näyttelytilaan on myös esteetön pääsy talon takaa sekä hissillä. Kirjaston asiakaspalvelusta voi pyytää takaoven avaamista sekä hissiin pääsyn.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide