Haminan talousalueen uutislehti

Vesi virtaa taas Uittimensalmessa

Umpeenruohottunut salmi on ruopattu ja vesi virtaa nyt molempiin suuntiin. (Kuva: Studiokuva Jarno Koivula).

Uittimensalmen kunnostushanke on loppuhyväksyntää vaille valmis. Salmi on ruopattu auki ja veden virtaus virkistää nyt niin Neuvottomanlahtea kuin Salmenlahteakin.

Ennallistettu 1,2 kilometrin mittainen Uittimensalmi erottaa Neuvottoman Hevossaaren mantereesta.

Uittimensalmen ongelmien perussyy on 1950-luvulla rakennettu vanha kivisilta, johon tuli aivan liian pieni virtausaukko. Siitä alkoi salmen rehevöityminen eikä 1970-luvulla vesi enää virrannut salmessa. Valoa parempaan tulevaisuuteen tuli vasta 2013, kun vanha kivisilta purettiin ja tilalle rakennettiin terässilta.

Siitä nousi esiin salmen ruoppaushanke, joka sai vauhtia 2010-luvun lopulla. Hankkeen vetäjinä ovat toimineet Jyrki Venäläinen Salmin osakaskunnan puolesta ja Antti Mäkelä Neuvottoman osakaskunnasta.

–Ely-keskuksen linjaus hankkeen rahoituksessa muuttui muutama vuosi sitten ratkaisevasti ja lopulta saimme koko hankkeen 390 000 euron kustannuksista 60 % Ely-keskukselta, kertoo Jyrki Venäläinen.

–Ulkopuolisen rahoituksen lisäksi osakaskunnat ovat käyttäneet hankkeessa omaa rahoitusta noin 30 000 euroa.

Rahoitusta hanke sai myös Etelä-Karjalan säästöpankin säätiöltä ja Haminan kaupungilta.

–Salmen kunnon ylläpitäminen vaatii meiltä ponnistuksia jatkossakin. Salmen etelärannan niittämisestä tulee jokavuotista ja ehkä joskus ranta on niittynä, tuumii Venäläinen.

Ruopattuna kolmen kilometrin mittainen salmi on hieno väylä kaloille, kun salmen varrelle on rakennettu myös kutulammikoita eli allikoita. Linnuille salmi tarjoaa oivalliset levähdysalueet.

Uudestisyntyneenä salmi luo monimuotoiset puitteet myös vapaa-ajan harrastuksille.

–Melojille ja soutajille salmi  mahdollistaa monipuolisen luonnon tarkkailun lisäksi suojaisan reitin lahdelta toiselle. Ruopattuna salmen syvyys on noin 1,5 metriä ja leveyttä väylällä on noin 18 metriä. Silta-aukon korkeus rajoittaa veneilyn lähinnä soutuveneisiin, arvioi Antti Mäkelä.

Mäkelä kiittää osakaskuntien väen ahkeruutta hankkeen edistämisessä.

–Tässä on tarvittu hyviä talkoolaisia ja hyviä virkamiehiä, joiden ansiosta olemme päässeet onnelliseen lopputulokseen. Hyödyn onnistuneesta hankkeesta saavat alueen asukkaat sekä koko luonto.

Allikot eli ”haukitehtaat” on rakennettu salmen varrelle haukien kutupaikoiksi. (Kuva: Studiokuva Jarno Koivula).

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös