Haminan talousalueen uutislehti

Lapsen oikeus hyvinvointiin

Meneillään on Lapsen oikeuksien viikko. Se on jatkoa Kansainväliselle Lapsen oikeuksien päivälle jota vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Teemaviikolla halutaan lisätä YK:n yleiskokouksen hyväksymän lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista. Tämän vuoden teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin.

Hyvinvointi on kokonaisuus joka rakentuu useasta palasesta. 2020-lukua on tähän asti leimannut sarja peräkkäisiä ja limittäisiä kriisejä jotka kuormittavat myös lasten ja nuorten hyvinvointia. Korona-ajan sulkeutunut yhteiskunta, sodat ja levottomuudet, perheiden kiristyvä talous; uutisia ja ajankohtaisohjelmia seuratessa ei aina tule huomioiduksi perheen lapsia ja nuoria.

Miten he ymmärtävät tapahtumat ja mitä ajattelevat niistä. Tuleeko asioista keskusteltua nuorten kanssa vai vellommeko vain omissa tuntemuksissamme. Oman ahdistuksen ja kielteisten tunteiden siirtäminen kuormittaa ja hämmentää lasta.

Lapsen oikeuksien päivänä maanantaina Haminan nuorisovaltuusto järjesti nuorten hyvinvointi -seminaarin. Kutsupuhuja Piki Rantasen puheessa oli hyvä oivallus, miten olisi tärkeää huomata ja puhua myös siitä, mikä nuoren identiteetissä ja maailmassa on hyvää ja ihanaa ja miten sitä voisi tukea. Rantanen puhui lähinnä sateenkaarinuorista mutta ajatus pätee yleisestikin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus