Haminan talousalueen uutislehti

Lukiolaiset ammensivat USA:sta monenlaista oppia  

Vuorenrinteellä lukiolaisista vas. opettajat Mari Lammi ja Mikko Tyni sekä oppilaista Aslak Rovanperä, Siiri Leislahti, Selja Kivekäs, Aliisa Laakso ja etualalla Eemil Yrjönen. Kuva: Haminan lukio.

Haminan lukion 10 hengen ryhmä palasi kotiin USA:n Martinsburgiin tekemältään opintomatkalta monta kokemusta rikkaampana.

Kahdeksan oppilaan lisäksi matkassa oli kaksi opettajaa ja vastassa Martinsburgissa sikäläisen lukion joukkue, joka vieraili oppilasvaihdossa Haminassa vasta elokuussa. 

– Vaikka reissussa oli paljon viihteellisiä osia, etupäässä ohjelmamme oli opetuksellinen. Pääkohteemme oli sikäläinen jättilukio Martinsburg High School, jossa oli noin 2000 opiskelijaa, mutta vierailimme myös muissa kouluissa ja paikallisessa ammattikoulussa, kertoo matkassa mukana ollut Lyyti Haapanen.

Amerikan ihmemaassa suomalaisilla riitti kummastelua monissa asioissa.

– Isänmaallisuus oli kaupungissa vahvassa roolissa, USA:n liput liehuivat kaikille tonteilla ja vahva oikeistolaisuutta ilmensivät myös lukuisat Trumpin lippikset.

Konservatiivisuuteen törmättiin jo avajaistilaisuudessa, jossa opettaja painotti haminalaisille napapaitojen käyttökieltoa. Siitä oli isäntiä varoittanut Haminassa elokuussa vieraillut opettaja. Pukukoodi oli muutenkin tärkeä juttu.

– Meille sanottiin, että pitää olla hyvin tarkkana, kun ylittää teitä, vaikka jalankulkijalla olisi etuoikeuskin. Kaikkien piti pysyä ryhmissä ja aikuisen kanssa koko ajan, yksittäinen surfailu oli tasan kiellettyä. 

– Saimme pikaluennon amerikkalaisen yhteiskunnan ja myös kaupungin toiminnasta. Tutustuimme myös sisällissodan muistomerkkeihin, joita oli Martinsburgin lähistöllä.

– Pääsimme myös omenafestivaaleille ja tutustumaan paikalliseen farmiin eläimineen.

Reilun viikon mittaisella matkalla ryhmä pääsi tutustumaan Washingtoniin ja New Yorkiin, jossa päästiin katsomaan Michael Jackson Broadway -näytöstä.

 –Washingtonissa vietimme kaksi yötä hotellissakin ja ohjelmassa oli mm. visiitti Abraham Lincoln Memorialiin sekä Suomen suurlähetystöön.

Suomi ja suomalaisuus oli monille sikäläisille opiskeilijoille outoa.

– Meiltä tiedusteltiin varovasti jääkarhuista ja suomen kielestä. Epäiltiinpä Suomea Islannin rajanapuriksikin.

–Koulun opettajien tuntemus Suomesta oli toki toista luokkaa mutta Euroopan kartta taisi olla useimmille opiskelijoille täysin vieras.

Lyyti Haapanen luonnehtii matkaa virkistäväksi tiiviin opiskeluvuoden avaukseksi. 

– Asuimme Martinsburgissa perhemajoituksessa, jolloin saimme kokea myös aitoa amerikkalaisen perheen elämää. Puhuttavaa ja kyseltävää riitti puolin ja toisin, kertoo Lyyti.

– Englannin kielen sisäistäminen kannalta matka oli ensiarvoinen.

Oppilasjoukko koostui Haminan lukion kakkosluokan oppilaista: Lyyti Haapanen, Selja Kivekäs, Siiri Leislahti, Aslak Rovanperä, Ronja Kaurala, Aada-Aurora Soranummi, Aliisa Laakso ja Eemil Yrjönen. Opettajista matkassa olivat Mikko Tyni ja Mari Lammi.

Opintomatka Länsi-Virginiassa sijaitsevaan Martinsburgiin oli opetushallituksen ja Yhdysvaltain suurlähetystön Transatlantic Classroom -hanke, joka toimi matkan pääasiallisena rahoittajana. Nuoret tekivät myös omaa rahankeruuta. 

Leikkikehässä vas. Aslak Rovanperä, Siiri Leislahti, Selja Kivekäs, Lyyti Haapanen sekä Siirin ja Lyytin isäntäperheen Phoebe Porter. Kuva: Haminan lukio.
TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli