Haminan talousalueen uutislehti

Pikkujoulu on oivallinen tapa huipentaa työvuosi

Lounashuone Kerhon Päivi Kaija on väkensä kanssa valmis vastaanottamaan joulukiireet.

Pikkujoulujen kysyntä on tänä vuonna hieman viime vuotta laimeampaa. Näin luonnehtii joulusesongin näkymiä haminalaisen Lounashuone Kerhon toinen yrittäjä-omistaja Päivi Kaija. Toisen puolikkaan omistaa puoliso Aki Porkka.

– Vuosi sitten pikkujoulusesonki oli erinomainen, kysyntää riitti, kun yritykset olivat heränneet koronahorroksestaan. Pikkujoulujen viettoon lähdettiin innolla, kun rajoitteet oli poispyyhittyjä. Tämän vuoden sesonkiin vaikuttaa henkisesti myös maailmanpolitiikan tilanne, arvioi Kaija.

Perinteinen jouluruoka on edelleen se toivotuin vaihtoehto. Muitakin vaihtoehtoja on tarjottu, mutta pääasiassa asiakas tahtoo sen perinteisen kinkkuineen ja laatikoineen.

Ravintola-alan ongelmista keskeisin on ruokatarvikkeiden hinnannousu.

– Kun kannullinen ruokaöljyä maksoi pari vuotta sitten 10 euroa, nyt hinta on 30 euroa. Ruokaöljyssä hintojen nousupaineiden juuret ovat tuotantomaissa Espanjassa, Kreikassa ja Italiassa, joissa on painiskeltu hankalien sääilmiöiden kanssa.

Hintapaineet ovat Päivi Kaijan mukaan ihan kaikissa tuotteissa.

– Hintojen nousun näkee konkreettisesti tukussa. Kotimaisia tuottajahintoja ovat osaltaan nostaneet myös kasvaneet energiakustannukset.

Ravintolatarjontaa on Haminassa tullut viime vuoteen verrattuna lisää. Alan ongelmat ovat kaikille yhteisiä.

Kovimpina hintapaineet näkyvät arkiruoassa. Ravintoloilla on tuskaa pitää lounasruoka tasokkaana kohonneiden materiaalikustannusten paineessa, sanoo Päivi Kaija.

Päivi Kaija on puolisonsa Aki Porkan kanssa valmistautumassa kuudenteen joulusesonkiinsa entisessä Varuskuntakerhossa. Takana on kuitenkin vuosikymmenten ura.

Tilanteet ovat vaihdelleet, kun liiketoimintaa on jouduttu viime vuosina pyörittämään muun muassa tiukan koronasulun paineessa.

Hienoinen koronan uhka on jälleen nostanut päätään nyt myös Haminassa. Lounashuone Kerho tiedostaa tilanteen ja normaalit hygieniatoimenpiteet ovat käytössä.

– Ihan muutama pikkujouluvaraus on peruutettukin, mutta emmeköhän me kaikki odota innolla joulua pikkujouluineen. Pääsalin ohella voimme tarjota vieraile vaihtoehtona myös Viinibaariamme, tuumii Päivi Kaija.

Kerhon salin toimintojen vastuunkantajat Birgitta Vilen (vas.), Reetta Tuominen ja Heini Taavitsainen.
TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli