Haminan talousalueen uutislehti

Ajan virrassa: Kuvausmatka päättyi tragediaan

Myrskyävä syksyinen meri vaati Vehkalahden nimismiehen, läänin riistapäällikön ja tv-kuvaajan hengen 55 vuotta sitten Hylksaaren lähellä. Kaksi veden varaan joutunutta pelastui värjöteltyään yön kivikkoisella pikkusaarella.

Painonnostaja Kaarlo Kangasniemen voittama kultamitali Mexicon olympiakisoista oli Suomessa ykkösuutinen sunnuntaina 20. lokakuuta 1968. Vehkalahden piirin nimismies Eero Ovaska lähti hieman puolen päivän jälkeen Haminasta pienellä perämoottoriveneellään kohti Ulko-Tammiota.

Hänellä oli kyydissä haminalainen lehtori Jouko Rissa, joka oli tekemässä tv-juttua Itäisen Suomenlahden kalastusoloista. Sippolalainen Matti Liimatainen oli mukana kuvaajana ja Tuula Saikka Karhulasta kuvaussihteerinä. Myös Kymen läänin riistapäällikkö Erkki Hilpinen nousi veneeseen.

Seurue joutui paluumatkalla vaikeuksiin. Aallot nousivat jo korkeina ja pahaksi onneksi moottori sammui polttoaineen loputtua Morsiussaaren ja Vasikkasaaren välillä.

Nimismies sai koneen käyntiin ja lähti ajamaan kohti lähintä saarta. 

Ovaska ehti juuri jakaa pelastusliivit matkustajille, kun vene keikahti kumoon noin 600 metrin päässä lähimmästä saaresta. 

– Uintimatka myrskyävässä ja hyisen kylmässä vedessä oli raskas, Rissa kuvaili myöhemmin Kymen Sanomien toimittajalle.

Lehtori onnistui kauhomaan pimeässä Rääntholmin rantaan, vaikka suu oli välillä täynnä suolavettä ja epätoivo täytti mielen.

Tuula Saikka jaksoi niin ikään uida Rääntholmiin. Muut seurueesta hukkuivat.

-Satoi melkein koko yön. Minä olin paljasjaloin ja molempien vaatteet tietysti likomärät. Yö oli pitkä ja kylmä, Rissa kertoi.

Parivaljakko yritti olla liikkeessä koko ajan. He kävelivät, hyppivät, lauloivat ja lämmittävät toisiaan. 

Kapea salmi erottaa Rääntholmin Hylksaaresta. Rissa kuuli myöhemmin, että salmessa olisi ollut vettä vain vyötäisiin saakka. Sitäkään hän ei voinut tietää, että Hylksaaressa olisi ollut huvila, jossa oli puhelin.

Kalaan lähteneet vilniemeläiset veljekset Vilho ja Paavo Heijari löysivät haaksirikkoiset maanantaina aamupäivällä. Rissa ja Saikka kuljetettiin Haminan sairaalaan. He toipuivat nopeasti. 

Onnettomuusvene.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli