Haminan talousalueen uutislehti

Marian kirkon urut 10 vuotta

Marian kirkon urkujen kaltaiset ranskalaiset sinfonis-romanttiset urut ovat upeasta ja monipuolisesta soinnistaan huolimatta vielä suhteellisen harvinaisia Suomessa, toteaa Kai Huopainen. Marian kirkon urkuja käytetäänkin usein myös Kotkan urkuviikkojen mestarikurssilla, koska niiden sointi on erilainen kuin Kotkan kirkon barokkiuruissa.

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina kaikuu Marian kirkossa Hoosianna. Sunnuntai 3.12. on useammallakin tavalla merkittävä.

Marian kirkossa pidetään klo 18 Armas Maasalon adventtivesper, ja samalla vietetään Vehkalahden kirkkokuoron ja Marian kirkon urkujen juhlaa. Kirkkokuoro täyttää 75 vuotta ja Marian kirkon uusien urkujen hankkimisesta tulee kuluneeksi 10 vuotta.

– Uudet urut otettiin vuonna 2013 käyttöön nimenomaan ensimmäisenä adventtina, kertoo Haminan seurakunnan johtava kanttori Kai Huopainen.

Kymmenen vuotta sitten urut juhlistivat samalla Marian kirkon paluuta seurakunnan käyttöön koko vuoden kestäneen kunnostustyön jälkeen.

Uudet urut rakensi saksalainen urkurakentamo Paschen Kiel Orgelbau ja niiden hankintahinta oli n. 580 000 €. Hinta saattaa kuulostaa korkealta, mutta kunnolliset urut kestävätkin satoja vuosia. Soinniltaan urut edustavat ranskalaista sinfonis-romanttista tyyliä 1800-luvulta. 

– Sointivärien määrä ja äänialan laajuus tekee näistä hyvin monikäyttöiset. Urut soveltuvat niin liturgiseen käyttöön, erilaisiin säestystehtäviin kuin kaikkein vaativimpienkin urkuteosten esittämiseen.

Huopainen toteaakin, että seurakunta oli onnekas saadessaa uudet urut.

Edelliset oli valmistettu Suomessa 1960-luvulla. Silloin ei maassa ollut riittävästi osaamista urkurakentamisesta, ja tuloksena oli soitin joiden kunnossapito ja korjaaminen oli lähes mahdotonta. 

– Uusien urkujen rakentamisessa on ollut käytössä paras osaaminen, ne on tehty kestämään vuosisatoja. Tämän päivän taloustilanteessa tällaista investointia ei ehkä olisi voitu tehdä, Kai Huopainen toteaa.

Kuorokin juhlii 

Samanaikaisesti juhlii Vehkalahden kirkkokuoro 75 vuotista taivaltaan. Kuoron tilanne näytti loppukesästä vielä huonolta, koska laulajien määrä oli huvennut. Erityisesti kuoron soinnille syvyyttä antavat matalat mies-äänet olivat kortilla.

– Kuorolaisten pienen kampanjoinnin avulla syksyllä saatiinkin uusia jäseniä liittymään mukaan, sanoo kuoron johtaja, kanttori Pekka Soranummi.

– Kuorolla on hyvä sointi ja yhteistyössä on hyvä henki.

Adventtisunnuntain tilaisuudessa urkuja soittaa kotkalainen urkutaiteilija Mikko Hauhia.

– Hän esittää ensin improvisaation. Siinä soittimen monipuolisuus pääsee esille. Sitä seuraava Armas Maasalon advettivesper on perinteinen ja hyvin pidetty. Sen yhteydessä kuullaan paljon tuttuja adventtiajan virsiä, ja tietenkin Hoosianna.

– Vesperin jälkeen kaikki ovat tervetulleita kakkukahville Simeoni-saliin, Pekka Soranummi toivottaa. 

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös