Haminan talousalueen uutislehti

Suunta-seminaari viitoitti maailmanpoliittista tilannetta

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu on lähtöisin Vehkalahdelta. Suunnistajanakin tunnettu Tuuli rentoutuu vaativasta työstä mm. valmentamalla nuoria suunnistajia. Talouden suunnanmuutosten ja maastorastien seuraamisesta saattaa löytyä yhteneväisiä piirteitä.

Kauppakamarin vuosittainen Suunta-johtamisseminaari keräsi RUK:n Maneesiin puhujiksi joukon keskeisiä asiantuntijoita talouselämän ja politiikan alalta.

Vehkalahdelta lähtöisin oleva Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu toi näköaloja maailmantalouden tämän hetkiseen myllerrykseen. Koivun erikoisalaa on euroalueen lisäksi erityisesti Kiina, jonka talouden kehitystä hän on seurannut 2000-luvun alusta lähtien.

– Kiinan nousu 2000-luvulla maailman talousmahtien joukkoon on ollut vertaansa vailla. Sillä on varaa kasvaa edelleen, vaikka sektorikohtaiset erot ovatkin suuria, Koivu totesi.

– Jos jollain sektorilla on ollut ongelmia, se on avattu yksityisille yrityksile toivottaen heidät mukaan innovoimaan toimintaa. 

Koivu on kuitenkin huolissaan maan tulevaisuuden suunnasta. Presidentti Xi Jinping on määrätietoisesti vahvistanut asemaansa Kiinan johtajana ja keskusjohtoisuus säätelee taloutta entistä vahvemmin.

– Se, että presidentillä on näin paljon valtaa, on talouden kannalta riskialtista.

Kiinan talouspolitiikasta ei käydä enää keskustelua ja siitä on tullut tempoilevampaa. Yritykseltä saattaa kadota toimintaedellytykset yhdessä yössä. Kiina kulkee väärään suuntaan.

Koivu huomauttaa, että huolimatta samankaltaisesta vallan keskittämisestä ei Venäjää ja Kiinaa voi niputtaa samaan koriin.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli