Haminan talousalueen uutislehti

Voimailu vetää yhä väkeä

Janne Jääskeläinen nosti 137,5 kilon painoilla 19 punnerruksen sarjan, joka riitti SM-hopeaan. Taustalla kisanostoja tuomaroinut FPC Gymin Raino Hellberg.

Toistovoimapunnerrus tavoittaa harvoin suuren yleisön. Vuonna 2019 perustettu Team FPC Gym isännöi Haminassa lajin SM-kisat ja katsomo täyttyi. Kilpailijoita oli 71 eri puolilta maata.

– Nuorena seurana onnistuimme mainiosti, kiitosta tuli sekä kilpailijoilta että liitolta. Kuntosalimme tarjosi kilpailuille puitteet ja intiimi tunnelma syntyi, sanoo FPC Gymin puheenjohtaja Harri Gråsten, joka on myös kuntosalin omistaja.

Toistovoimapunnerruksessa kilpailijat punnitaan ennen nostosuorituksia. Kilpailijan paino määrää sarjan.  Kilpailijan paino on se, joka tankoon ladataan. Paremmuus syntyy siitä, miten monta punnerrusta eli toistoa kilpailija pystyy tekemään omalla painollaan.

Haminalainen Esa Metsälä voitti M50 luokassa oman sarjansa 17 punnerruksellaan. Yleisissä sarjoissa Haminaan tuli kaksi SM-hopeaa. Tanja Puhakka puhkui alle 80-kiloisissa 23 toistoa 50 kilon tankopainoilla.

Toinen hopeamitalisti Janne Jääskeläinen joutui isompaan urakkaan, kun tankoon lastattiin päivän suurimmat painot 137,5 kiloa. Mitali irtosi 19 toistolla.

Jannen sarja oli +120 kiloa, jossa kultamitalin nappasi Tero Tuohenmaa 20 toistolla, tosin hänen tankopainonsa oli Jannea kevyempänä 122,5, kiloa.

– Oma tankopaino määräytyi oman painoni mukaan. 15 kilon ero tankopainoissa tuntui viimeistään viimeisissä punnerruksissa, arvioi Janne.

Ikä ei rajoita voimailua harrastuksena. 61-vuotias Tuula Saari tuli ensimmäisiin toistovoiman kisoihinsa vahvalla voimanostotaustalla ja teki sarjassaan uudet SE-lukemat 50 toistoa. Tuulan tangossa oli painoa 35 kiloa.

– Parhaista menestysvuosistani on jo aikaa, mutta harrastus jatkuu. Liikunta kuuluu monimuotoisena elämäntapoihini, joita sitten ryyditän punttisalilla, sanoi Tuula.

Kilpailujen parhaana palkittiin miesten 70 kg:n sarjan 48 toistollaan voittanut Tomi Halmesmäki.

 

Selkävaivat ajoivat Jannen punttisalille

Piinalliset selkävaivat ajoivat haminalaisen Janne Jääskeläisen punttisalille kuntoilun pariin loppuvuodesta 2013 eli 10 vuotta sitten. Nyt mies on penkkipunnerruksen Euroopanmestari yli 40-vuotiaissa ja kaapissa on voimailun saralta useita SM-mitaleita.

– Kun selkä rauhoittui lihaskuntoharjoituksissa, jäin koukkuun ja lisäsin tahtia harjoittelussa. Ensimmäisiin kisoihini läksi joskus 2018, kertoo Janne, 40.

Janne ei kilpaile missään höyhensarjoissa, sillä elopainoa on reilusti yli 100 kiloa. Siellä olivat syyt myös selkäongelmiin.

– Kun pelkkä harjoitteleminen kuntosalilla ei selän kuntouduttua enää motivoinut, otin mukaan kilpailemisen. Sieltä löysin heti avun motivaatiopuolellekin.

Isoilla miehillä ovat vastassa myös isot raudat. Penkkipunnerruksessa Jannen ennätys on 232,5 kiloa.

– SM-kisoissa parhaat puristavat vielä kymmeniä kiloja enemmän. Voimamiehille on erilaisia kilpailumuotoja, ja erikseen vielä ikämiehille ja naisille.

Voimanostossa on kolme eri nostomuotoa: jalkakyykky, maastaveto ja penkkipunnerrus. Voittaja on hän, joka tekee parhaan yhteistuloksen. Penkkipunnerruksessa on kolme lajia: klassinen penkkipunnerrus, toistovoimapunnerrus sekä maksimivoimakilpailut.

– Kilpailuja lajeissa on tasaiseen tahtiin myös kansainvälisellä tasolla. Se pitää harjoitusmotivaation korkealla, sanoo Janne, joka on keskittynyt penkkipunnerruksen lajeihin. 

– EM-kultaa sain nimenomaan klassisessa penkkipunnerruksessa. Penkkipunnerruslajit ovat samantyyppisiä, joita säännöt erottavat. Yhteistä lajeille on se, että voima ratkaisee aina.

Siviilissä Janne työskentelee Mussalon satamassa raskaan kaluston asentajana. 

Tuula Saari on tuttu hahmo voimailukisoissa. Nyt palkintokaappiin tuli ensimmäinen SM-kulta toistovoimapunnerruksessa.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli