Haminan talousalueen uutislehti

Kylässä -kiertue vieraili Reitkallissa

– Maatiloille ei tahdo löytyä jatkajia, Reitkallissakin on enää yksi viljelijä, Kalervo Suviranta (oik.) harmittelee. Suvirannan tavoin yrittäjä Nuppu Forsman ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Mänttäri pitivät yhteistä keskustelutilaisuutta tarpeellisena.

Kymenlaakson Kylät ry:n ”Arjen turvallisuus” -kyläkiertue pysähtyi viime viikolla Reitkallissa Villa Jaakkolassa.

Mukana oli kaupungin viranhaltijoista kaupunginjohtaja Ilari Soosalu, hyvinvointikoordinaattori Mia Iivonen, myös turvallisuusasioista vastaava kiinteistöpäällikkö Toni Puustinen ja maaseutupäällikkö Tuula Ahonen. He esittäytyivät kertomalla omasta toimialueestaan.

Myös Leader Sepran hankeneuvoja Marja Sorvo oli paikalla kertomassa maaseutualueiden paikallisten kehittämis- ja investointihankkeiden Leader-rahoituksesta.

– Kiertueen päämäärä on osallistaa kylien asukkaita kehittämään omaa asuinaluettaan erityisesti turvallisuusnäkökulmasta sekä lähentää päättäjiä ja kyläläisiä toisiinsa, kertoi Kymenlaakson Kylät ry:n toiminnanjohtaja Elina Seppänen maakunnallisen kyläyhteenliittymän roolista.

– Tarjoamme yhdistyksille työkaluja kyläturvallisuustyön käynnistämiseen. Teillä on kyläyhdistys, mikä on jo itsessään turvallisuusteko. Yhdistys voisi organisoida kyläturvallisuuskyselyn jonka avulla kootaan tietoa erilaisista riskeistä. Kyselyn tulosten purkamisen ja toimenpiteiden suunnittelun pohjalta voi tehdä kyläturvallisuussuunnitelman joka kannattaa saattaa kunnan ja hyvinvointialueen tietoon.

Keskustelu käynnistyikin vilkkaasti, ja arjen turvallisuusuhkia löytyi kaivoveden riittävyydestä digiturvallisuuteen ja liikenteen ongelmiin.

Illan aikana mietittiin myös, miten kyliä kehitetään siten, että ne säilyvät elinvoimaisina ja nuoria houkuttavina asuinpaikkoina.

Reitkallissa myyntiin tulevat talot menevät nopeasti kaupaksi, eikä vuokrattavia asuntoja juuri ole. Nuorten perheiden toiveena on perhe-elämän alussa edullinen vuokra-asunto ja läheltä löytyvät päivähoitopalvelut.  

Reitkalli on niitä kyliä, joista koulu on lakkautettu eikä seurataloakaan ole. Kyläläiset kiittivätkin vuolaasti Villa Jaakkolan yrittäjiä Nuppu ja Ismo Forsmania, jotka aktiivisesti järjestävät tapahtumia ja antavat tiloja kylän yhteisölliseen toimintaan. 

– Kylän pitäminen elinvoimaisena on meille kaikille tärkeää. Mielellämme järjestämme kaikenlaista yhteisöllistä toimintaa, ja mielellämme tekisimme sitä yhteistyössä muiden kanssa. On hienoa jos kyläyhdistys elpyy ja päästään yhdessä ideoimaan ja tekemään, totesi Nuppu.

Reitkallin kyläturvallisuuteen ja muihin kehittämisideoihin tulee jatkoa 1. helmikuuta jolloin Villa Jaakkolassa pidetään kylän tulevaisuustyöpaja.

Kymenlaakson Kylät ry:n kyläturvallisuuskiertue on syksyn aikana vieraillut Pyhällössä, Metsäkylässä, Kannusjärvellä (myös Kitula), Neuvottomassa, Mäntlahdessa (myös Kuorsalo, Pyötsaari, Rakila) ja Reitkallissa. 

Kymenlaakson Kylät ry:n toiminnanjohtaja Elina Seppänen on syksyn aikana kiertänyt ahkerasti Haminan kylissä.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli