Haminan talousalueen uutislehti

Korkean paikan leiri Mäntlahdessa

Jenkkihiihtäjät esittivät näin iloisia ilmeitä saapuessaan 29. tammikuuta 1962 Haminaan. Miehiä odotti todennäköisesti Mäntlahdessa kuuma sauna.

Viimeistelyleirit ovat tärkeä osa hiihtäjien valmistautumista suurkisoihin. Usein hyödynnetään korkeanpaikanleirejä. USA:n hiihtomaajoukkue hioi kuntoaan ennen vuoden 1962 MM-kisoja yllättävässä paikassa – Vehkalahden Mäntlahdessa.

Kahdeksan salskeaa miestä tikkitakeissa poseerasi 30. tammikuuta 1962 Kymen Sanomien kuvassa. Yhdysvaltojen hiihtomaajoukkue oli saapunut Haminaan ja jatkoi matkaansa välittömästi Mäntlahteen.

Mutta miksi ihmeessä jenkit leireilivät pienessä vehkalahtelaisessa rannikkokylässä, jota ei ole koskaan tunnettu varsinaisena hiihtourheilun mekkana?

Vastaukseksi voi tarjota vaikka lukkarinrakkautta, jota USA:n hiihtojoukkueen päävalmentaja Tauno Pulkkinen tunsi kotikyläänsä kohtaan. Hiihtäjät majoittuivat tiettävästi Pulkkisen  kotitaloon.

Taunon isä Matti Pulkkinen paukutteli seppänä Mäntlahdessa. Äiti Lyyli Nopanen oli sukua olympiahopeankin saavuttaneelle virolahtelaiselle huippuhiihtäjälle Väinö Liikkaselle.

Lupaava latuhirmu oli Taunokin. Hän puristi nuorten SM-hopeaa 1945.  Seuraavana vuonna Pulkkinen, Urho Nopanen ja Väinö Porkka veivät piskuisen Mäntlahden Rannanpojat upeasti viidenneksi SM-viestissä.

Terveysongelmat katkaisivat Taunon uran nousukiidon. Hän sairasti muun muassa sydänlihastulehduksen. Kerrotaan lääkärin varoitelleen nuorukaista, että hän ei elä 50-vuotiaaksi, mikäli jatkaa kilpahiihtoa.

Pulkkinen siirtyi 1952 rapakon taakse. Terveyskin koheni ja mies palasi hiihdon pariin. Hän voitti kuusi USA:n mestaruutta.

1958 Tauno osallistui Lahden MM-kisoihin amerikkalaisena. Menestys oli vaatimatonta luokkaa, mutta elämys sitäkin suurempi. Yleisöä oli suomalaisen hiihdon päänäyttämöllä valtavasti.

USA:n hiihtojoukkue treenasi neljä vuotta myöhemmin Mäntlahdessa kolme päivää, jonka jälkeen he lähtivät seuraamaan SM-hiihtoja Lappeenrantaan.

MM-kisat alkoivat Puolan Zakopanessa 17. helmikuuta. Jenkit eivät olleet saaneet lisäpotkua Mäntlahden laduilta, sillä menetys oli jälleen huono. Viestissäkin USA pystyi jättämään taakseen vain Jugoslavian.

Tauno Pulkkinen asui loppuikänsä Yhdysvalloissa. Hän toki vieraili aika ajoin vanhoissa kotimaisemissa.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide