Haminan talousalueen uutislehti

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK 30 v -juhlakonsertti RUK Maneesissa

Itsenäisyyspäivän aattona MPK:n Kaakkois-Suomen soittokunta esiintyi reserviläisten ylentämistilaisuudessa. Vas. Tauno Seppälä – alttosaksofoni, Markku Laaksonen – klarinetti, Soini Hellberg – baritoniklarinetti, Timo Sipilä – tenorisaksofoni, Jouko Korhonen – tuuba, Reima Uusitalo – Baritonitorvi, Kalervo Kulmala – käyrätorvi, Pekka Karvanen – trumpetti.

Maanpuolustuskoulutus (MPK) täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Lauantaina 16.12. MPK:n Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiiri järjestää RUK Maneesissa kaikille avoimen juhlakonsertin. Konsertti alkaa klo 16.45 ja sinne on vapaa pääsy.

Konsertissa esiintyy MPK:n Kaakkois-Suomen soittokunta. Soittokuntaa johtaa Puolustusvoimien entinen ylikapellimestari Elias Seppälä. Jäätyään eläkkeelle Seppälä kutsuttiin rakentamaan  vapaaehtoisten maanpuolustussoittokuntien verkostoa MPK:n yhteyteen. 

Konsertin solistina esiintyy upea Anne-Mari Ranta. Hänellä on klassinen laulutausta, lisäksi hän on laajentanut repertuaariaan kattamaan myös kevyen musiikin lajeja.

MPK – vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta 30 vuotta

Maanpuolustuskoulutus MPK on Suomen kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja, joka tarjoaa koulutusta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita sotilastaitojensa tai yleisten turvallisuustaitojensa ylläpitämisestä, kehittämisestä ja laajentamisesta.

Maanpuolustustahtoaan voivat MPK:n toiminnassa toteuttaa niin Puolustusvoimien sodan ajan joukkoon sijoitetut, tavalliset kansalaiset, työnantajan palvelukseen varatut kuin varareserviin kuuluvatkin. Koulutusta on saatavilla sekä sotilaille että siviileille ja kaikille sukupuoleen katsomatta.

Vuonna 2008 MPK sai julkisoikeudellisen aseman, ja sen tehtävät määritellään laissa vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. MPK:n toimintaa ohjaa ja valvoo puolustusministeriö.

Juhlavuoden tarkoituksena on juhlistaa MPK:n 30-vuotista kehityskulkua maanpuolustus- ja turvallisuuskoulutuksen saralla painopiste tiukasti tulevaisuuteen suunnaten. Juhlavuoden teemana on ”Turvallisuusosaamista yhdessä”. 

MPK:n Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiiri toimii neljällä koulutuspaikalla Haminassa, Kouvolassa, Lappeenrannassa ja Mikkelissä. Piiri toimii Kaakkois-Suomen kolmen maakunnan alueella Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Kymenlaakson Puhallinmusiikkiyhdistys on kokoava voima

MPK:n juhlakonsertin yhteydessä juhlistaa Kymenlaakson Puhallinmusiikkiyhdistys omaa 10-vuotista taivaltaan. Konsertissa esiintyvän MPK:n Kaakkois-Suomen soittokunnan soittajat kuuluvat yhdistykseen, joka on koonnut maakunnan puhallinmusiikkiharrastajat ja -orkesterit saman kattojärjestön alle. 

– Yhdistyksellä ei ole omaa vakituista soittokuntaa vaan se ylläpitää projektikohtaisten puhallinorkestereiden toimintaa. Havaitsimme, että on järkevää koota kaikki puhallinmusiikin harrastajat samaan yhdistykseen, sillä monet soittavat useissa eri kokoonpanoissa, sanoo yhdistyksen hallituksen jäsen Reima Uusitalo.

Puhallinmusiikkiyhdistys järjestää myös omia konsertteja, joilla se rahoittaa toimintaansa. Konserttien lisäksi yhdistys järjestää koulutusta, mm. big bandeille ja aloitteleville kapellimestareille. 

– Hamina Tattoo ja reserviupseerikurssien päättäjäiset ovat tilaisuuksia, joissa myös paikalliset soittokunnat tulevat näkyväksi suuremmalle yleisölle, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja, Eesti Muusika ja Teatriakadeemian käyrätorvensoiton professori Kalervo Kulmala.

– Orkesterissa soittaminen on yhteisöllistä toimintaa, ja yleisöä saamme kokoon omissa konserteissa sekä eri juhlatilaisuuksissa tuhansia vuoden aikana. Toteutamme arvojamme, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, mm. esiintymällä Vuoden Kymenlaakson kylä -palkitsemistilaisuuksissa ja monissa puolustusvoimien  tilaisuuksissa.

Yhdistyksen toiminnassa on mukana ilahduttavan paljon myös jo ikääntyneitä soittajia, mikä mahdollistaa monet arkisin päiväaikaan tapahtuvat esiintymiset.

– Toki kannustamme aina lisää soittajia mukaan toimintaamme, kertovat Kalervo ja Reima. 

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli