Haminan talousalueen uutislehti

Biojätteen keräysvelvoite keskustaajamissa alkaa vapusta

Jos asiakas valitsee biojätteen keräyksen ja tyhjennyksen, voi keräysastiaksi valita joko Kymenlaakson Jätteen toimittaman ilmastoidun astian tai hankkia oman. Ilmastoituja astioita ei ole vähittäismyynnissä. Keräykseen sopii esim. tavallinen 140 l umpisäiliö, jonka tyhjennysväli kesäaikaan on tosin lyhyempi kuin ilmastoidulla säiliöllä.

Biojätteiden keräysvelvoite laajenee 1-2 asunnon kiinteistöille toukokuun alusta. Velvoite koskee Haminassa, Kouvolassa ja Kotkassa taajama-alueita, joiden alueella asuu vähintään 10 000 asukasta.

Kymen jätelautakunnalta saadun tiedon mukaan Haminassa velvoite koskee n. 3100 kiinteistöä. Kartta velvoitteen piirissä olevista alueista ja tarvittavat kuntakohtaiset ohjeet löytyvät osoitteesta www.kymenlaaksonjate.fi/bio.

Vaikka biokeräysvelvoite astuu voimaan vasta toukokuun alusta, tulee omakoti- ja paritaloasukkaiden päättää tammikuun aikana, miten he aikovat velvoitteen hoitaa.

Viime viikolla Kymenlaakson Jätteen ympäristökouluttaja Laura Sartamo oli Haminassa vastaamassa asiakkaiden kysymyksiin keräysvelvollisuudesta ja vaihtoehdoista sen hoitamiseksi. 

– Vaihtoehtoja on kaksi: joko lajitella erilliseen biojäteastiaan, jolle tilataan tyhjennykset Kymenlaakson Jätteeltä tai kompostoida itse elintarvikejätteen kompostointiin suunnitellussa ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa. Omatoimisesta kompostoinnista täytyy tehdä ilmoitus Kymen jätelautakunnalle, Sartamo kertoo.

Asiasta on kerrottu aiemmin syksyn Roskaviesti -lehdessä sekä velvoitteen piiriin kuuluvien kiinteistöjen omistajille 28.11. lähetetyssä kirjeessä. Haminalaisille kiinteistönomistajille kirjeistä ainakin osa on jostain syystä jäänyt matkalle.

Alunperin niiltä haminalaisilta, ketä velvoite koskee, toivottiin 8.1. mennessä ilmoituksia siitä, minkä vaihtoehdon he valitsevat. Koska tieto ei ole kaikkia tavoittanut, on aikaa jatkettu tammikuun loppuun.

Asiakasrekisterissä on myös Haminan kohdalla puutteita ja rekisteriä täydennetään asiakasyhteydenottojen perusteella koko ajan.

Tietoa biojätteen keräysvelvoitteesta ja vaihtoehdoista saa Kymenlaakson Jätteen nettisivuilta, mistä löytyvät seikkaperäiset ohjeet kootusti paikkakunnittain sekä asiakaspalvelusta ja syksyn Roskaviesti-lehdestä, jota löytyy mm. kirjastosta.

– Ajoissa saatu ilmoitus kuljetukseen liittymisestä on meille tärkeä, sillä sen perusteella voimme alkaa suunnitella biojätteenkeräyksen reittejä ja aikatauluja, toteaa Sartamo, ja jatkaa:

– Jos kotitalous päättää aloittaa kompostoinnin, riittää, että aloittaa sen kevään aikana ennen toukokuuta. Kompostointi-ilmoitus tulee tehdä vasta kompostoinnin aloittamisen jälkeen.

Neuvontatilaisuudessa kirjastolla teki Pertti Söderman ilmoituksen biojätteen keräyksestä yhdessä Kymenlaakson Jätteen kouluttaja Laura Sartamon kanssa. Ilmoituksen biojätteen keräyksestä voi tehdä Kymenlaakson Jätteelle joko sähköisesti tai paperilomakkeella.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli