Haminan talousalueen uutislehti

Keväällä voi aloittaa elämäntaparemontin

Hiihtoladut odottavat hiihtokoululaisia.

Tammikuu on perinteisesti sitä aikaa vuodesta, jolloin tehdään elämäntaparemontteja uudenvuodenlupausten seurauksena.

Tämän vuoksi monet seurat, yritykset ja järjestöt tarjoavat aikuisillekin harrastusmahdollisuuksia keväälle. Esimerkiksi Haminan Uimaseuralla on aikuisten ryhmä, Vehkalahden Veikoilla aikuisten hiihtokoulu ja Liikuntapalvelut Sini Huhtalalla juoksukoulu.

Haminan Uimaseura pitää kerran viikossa torstai-iltaisin aikuisten ryhmää, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää omaa uintikuntoa. Seuralla on erikseen aikuisten tekniikkakursseja, joista seuraava on alkamassa maaliskuussa. Kursseilla käydään ihan uintitekniikan alkeita, kun taas aikuisten ryhmä on tarkoitettu henkilöille, joilla tekniikka on jo jollain tavalla hallussa.

– Ryhmä on ollut olemassa jo viisi vuotta ja koko on ollut yleensä noin 5-10 henkilön välillä, vaikka toki enemmänkin mahtuu mukaan, kertoo ryhmän aktiivijäsen ja alusta asti mukana ollut Tytti Tuutti. Mukana on kaikentasoisia uimareita: 20-vuotiaasta 50-vuotiaisiin, nollasta aloittavia jotka käyvät ensin tekniikkakurssin ja sitten liittyneet ryhmään, tai uintia aiemmin harrastaneita, jotka tulevat ryhmään kohottamaan kuntoa. Kerroilla käydään yleensä eri uintilajien tekniikoita läpi ja uidaan niillä pidempiä matkoja, mutta usein mennään myös ryhmän toiveiden mukaan. Ryhmää pitää entinen kilpauimari Sasa Seppälä.

– Suosittelen ryhmää kaikille, jotka haluavat seuraa uintiin, sillä meitä on siellä hyvä porukka.

– Uintiin saa myös paljon enemmän monipuolisuutta verrattuna siihen, että kävisi itsekseen uimassa. Kevätkausi on juuri alkamassa, mutta mukaan saa liittyä missä vaiheessa kautta vaan, toteaa Tytti.

Vehkalahden Veikkojen järjestämä aikuisten hiihtokoulu alkaa tänään keskiviikkona Vehkalinnassa tapaamisella, jonka tarkoituksena käydä läpi hiihdon välineistöä ja niiden huoltoa. Hiihtokoulu pistettiin pystyyn ns. ”yleisön pyynnöstä”:

– Ladulla tuli ihmiset kyselemään, että olisiko tällainen koulu mahdollista järjestää, joten päätimme kokeilla tuleeko kysyntää, kertoo ryhmää järjestämässä oleva Simo Posti-Ahokas.

Ryhmää valmentavat Jari Lonka, Keijo Kauppila, Jukka Hakulinen ja Jarkko Urpalainen, sekä tarvittaessa myös muita valmentajina. Kysyntää olikin paljon, sillä ilmoittautuminen jouduttiin sulkemaan, kun ryhmän maksimimäärä ylittyi nopeasti.

Ryhmän osallistumismaksut menevät VeVen nuorten hiihtäjien hyväksi. Hiihtokoululaiset jakautuvat kahteen ryhmään josta toiset haluavat oppia perinteisen tyylin tekniikkaa ja toiset vapaata tyyliä ja on myös henkilöitä jotka ovat molemmissa ryhmissä. 

– Jotkut hiihtäjät ovat kokeneempia, mutta haluavat hioa tyyliään paremmaksi. On myös hiihtäjiä, jotka eivät ole ikinä hiihtäneet esim. vapaata ja aloittavat nyt alusta, kertoo Jari Lonka. Molemmissa ryhmissä aloitetaan ihan alkeista samalla tavalla kuin lasten hiihtokouluissa ja sitten tekniikkaa aletaan hiomaan paremmaksi. 

Sini Huhtalan vetämä juoksukoulu alkaa maaliskuussa ja tapaamisia on yhteensä seitsemän. Juoksukoulussa ei  vaadita aiempaa kokemusta. Ensimmäinen ryhmä eli ”sohvaperunat” on tarkoitettu henkilöille, joille kilometrinkin juoksu saattaa tuntua haastavalta. Toinen ryhmä eli ”vähän juoksennelleet” on henkilöille, jotka saattavat käydä silloin tällöin lenkillä. 

– Juoksukoulun tarkoituksena on liikuttaa ihmisiä ja saada liikunta mahdollisimman helpoksi, sillä juoksu ei ole tosiaankaan mikään välinelaji, Sini kertoo juoksukoulun ideasta. Hän on pitänyt koulua nyt jo kymmenen vuotta. Harjoituskerroilla käydään teemojen mukaan erilaisia juoksuharjoitteita ja yritetään saada juoksuharjoittelusta miellyttävää ja kehittävää. Juoksukouluun kuuluu myös harjoitusohjelma, jotta juoksu saataisiin mukaan arkeen. Ohjelma ei kuitenkaan ole mikään tarkka tai tiukka eli sitä ei tarvitse säikähtää vaan sitä voi soveltaa täysin oman elämäntilanteen ja tuntemusten mukaan. 

– Paras osa minulle tässä juoksukoulussa on se, kun satun näkemään entisen koululaisen liikenteessä juoksemassa, Sini kuvailee työnsä parhaita puolia. Näitä tilanteita on tullut vastaan jonkin verran.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli