Haminan talousalueen uutislehti

Mielenrauhaa ja ravihevosia

Harrastan raveja ja palapelejä. Totoamisesta saan jännitystä elämääni. Palapelien kokoaminen taas vastapainoksi rauhoittaa minua.

Kokonaisuuksien hahmottamisesta on molemmissa harrastuksissa hyötyä. Raveissa pelattavan hevosen tausta kannattaa selvittää hyvin. Tai ehkä vieläkin tärkeämpää on katsoa, kuka hevosta ohjastaa.

Kun pelaat Suomen raveissa Santtu Raitalan ohjastamia hevosia, saatat jopa jäädä voitolle tai ainakin omillesi. Toki aasilla ei Raitalakaan voita. Ruotsissa vastaava ohjastaja on Björn Goop, jolle on tosin viime aikoina tullut takapakkia, varsinkin omien hevosten kanssa.

Ari Moilaseen luotin pitkään, mutta hänen tapansa ajaa kuolemanpaikalle ei petsarin kukkaroa lihota. Kuolemanpaikka on kirjaimellisesti kuoleman paikka, vaikka joku ylikylän hevonen siitäkin saattaa voittaa.

Nykyään käyn enää harvoin raveissa. Läppärin ruudulta lähdöt näkyvät parhaiten, eivätkä varsinkaan iltaravit houkuttele. Kourallisen vanhoja ukkoja näen päivittäin istumassa Kanuunan kahvilassa, eikä minun tarvitse ajaa Kouvolan raviradalle asti katsomaan heitä.

Muistan tyttärenpoikani kysymyksen, kun viimeksi poistuimme Kouvolan iltaraveista: ”Pappa, miksi raveissa käy vain sinuakin vanhempia miehiä?”

Palapeliharrastuksessani ei ole taloudellisesti mitään järkeä, mutta miksi pitäisikään. Meditaatiosta ja mielenrauhasta kannattaa maksaa. 

Joudun tilaamaan The Rolling Stones -aiheiset palapelini Englannista, koska niitä ei Suomesta, eikä muualta Euroopasta saa. Kuljetus- ja tullauskulut ovat huomattavasti suuremmat kuin itse tuotteen hinta.

Mutta kenellä muulla hullulla on yhtä kattava kokoelma Rollarien levykansia palapelin muodossa kotinsa seinillä. Väitän, että kynnys maksaa mansikoita kahdenkympin palapelistä on aika korkea, vaikka olisit kuinka piintynyt Rollari-fani tahansa.

Kun elämässäni on tylsää, sijoitan pari euroa Raitalan ohjastamaan hevoseen. Kun minulla menee liian lujaa, laskeudun kellariin kokoamaan palapeliä, ja itseäni.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus