Haminan talousalueen uutislehti

Moottorikelkkailija: unohtuiko jokamiehenvastuu?

Jokamiehenoikeuksien rajoituksista piittaamattomat moottorikelkkailijat ovat olleet maanomistajien riesana tänäkin talvena. Erityisen suurta haittaa ovat aiheuttaneet taimikoissa ajelijat.

Taimikot ovat nuoripuustoisia metsiä, joissa puuston pituus on alle 7 metriä. Aivan nuori taimikko voi olla lumen alla. Se vahingoittuu yhtä herkästi kuin hangen pinnalle yltävät taimet, jos niiden päältä ajetaan.

Taimikon tuhoamisessa voi valua hukkaan useamman vuoden työ ja kustannukset voivat olla useita tuhansia.

Sitä, mikä on taimikko, ei tarvitse edes pähkäillä, sillä jokamiehen oikeudet yksiselitteisesti kieltävät moottoriajoneuvolla, kuten moottorikelkalla ajamisen maastossa ilman maanomistajan lupaa. 

Pelloilla ajelu on myös kielletty ilman maanomistajan lupaa. Kovettunut kelkkaura saattaa aiheuttaa peltoon jääpoltetta, ja kasvillisuus sen alta tuhoutuu. Väärässä paikassa kelkkailu voi rikkoa myös salaojaputkia ja -kaivoja ja vauhkoonnuttaa kotieläimiä. 

– Poliisille tulee aika-ajoin ilmoituksia luvattomasta ajelusta, kertoo vanhempi konstaapeli Atte Lipiäinen Kaakkois-Suomen poliisista.

– Aiheutetuista vahingoista on kelkkailija korvausvelvollinen, se menee asianomistajarikoksena. Lisäksi voi luvattomasta maastoliikenteestä toisen maalla saada sakkoa maastoliikennerikkomuksesta.

Lipiäinen muistuttaa myös, ettei moottorikelkkaa pääsääntöisesti saa käyttää tiellä muutoin kuin tien tai sillan ylitykseen. Luonnollisesti myös kevyen liikenteen väylällä ajo on kielletty.

Haminasta löytyy luvallisia kelkkareittejä

Haminan Seudun Moottorikelkkailijat ylläpitää moottorikelkkauria välillä Hamina-Virolahti ja Hamina-Palvaanjärvi. Lisäksi Hamina-Palvaanjärvi väliltä on yhteys Hirvelän kautta Kaipiaisiin. 

– Omia reittejä on yhteensä 110 kilometriä, kertoo Moottorikelkkailijoiden puheenjohtaja Lari Pakkanen.

– Reiteille pääsee ajamaan liittymällä seuran jäseneksi. Oman reitistön lisäksi meillä on ristiinajosopimus lähiseudun muiden seurojen kanssa, samalla maksulla voi ajaa myös heidän ylläpitämillä kelkkaurilla.

Pakkanen pitää luvatonta maastoajelua ikävänä ilmiönä.

– Se vaikuttaa kielteisesti kaikkien kelkkailijoiden imagoon. Toimintamme perustuu maanomistajien myöntämiin lupiin ja sovittujen pelisääntöjen noudattamiseen.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli