Sari Essayahin Haminan vierailu viime viikon tiistaina sattui kiireiseen päivään. Presidenttiehdokas oli aamukahdeksalta Radio Rockin haastattelussa, sen jälkeen oli vuorossa Suomipop, ja kello 10 ehdokas paahtui jo Ilta-Sanomien vaaligrillissä. Päivä jatkui ihmisten tapaamisilla pääkaupunkiseudulla mistä matka suuntautui iltapäivällä Haminaan.
Kristillisdemokraattien Haminan ja Kotkan paikallisosastot järjestivät vaalitilaisuuden Kahvila-olohuone Jaspiksessa.
Essayah otti esiin kolme asiakokonaisuutta jotka ovat keskeisiä Suomen kannalta: lähimmäisyhteiskunnan, turvallisen ja kriisinkestävän Suomen ja kansainvälisen yhteistyön.
– Presidentti on arvokeskustelija luottamusilmapiirin luoja yhteiskunnassa. Meillä on oltava yhteinen käsitys oikeasta ja väärästä, se synnyttää luottamusta yhteiskuntaan. Siitä kumpuaa myös sisäinen turvallisuus, Essayah sanoi.
Hän totesi Venäjän pyrkivän hybridioperaatiollaan horjuttamaan suomalaisten luottamusta.
– Meillä tuo ei toimi. Uhka ulkoa tuo ihmiset yhteen ja keskinäiset erimielisyydet siirretään silloin syrjään.
– Venäjän masinoimat turvapaikanhakijoiden rajanylitykset metsiä pitkin ovat rajarikoksia. On löydettävä tapoja, millä toiminta saadaan kuriin.
Essayah painotti myös Itä-Suomen asemaa.
– Itä-Suomi on pidettävä asuttuna. Se on turvallisuuskysymys ja elinvoimakysymys.
Yleisö kysyi presidenttiehdokkaalta myös kantaa Gazan tilanteeseen ja kahden valtion malliin.
– Hamas ei hyväksy Israelin valtion olemassaoloa, siksi kahden valtion malli ei voi toteutua niin kauan kuin Hamasilla on toimintamahdollisuuksia.
Essayah muistutti myös, että Lähi-Idän alueella on meneillään iso geopoliittinen valtapeli, jossa myös Venäjällä on sormensa mukana.
Sari Essayah on maa- ja metsätalousministeri. Hän kertoi, että pesti on mielenkiintoinen ja mieluinen. Erityisesti Suomen huoltovarmuuden ja omavaraisuuden kehittäminen on työn tyydyttäviä puolia.
– Suomalainen huoltovarmuusmalli herättää kiinnostusta muallakin. Viimeksi keskustelin asiasta Ruotsin maaseutuministeri Peter Kullgrenin (kd) kanssa. Meillä omavaraisuus ruuantuotannossa on 70 %, Ruotsi tulee jäljessä.