Haminan talousalueen uutislehti

Mahdollisuus urheilla ja opiskella

Urheiluakatemian suunnistajat hiihtämässä aamutreeneissään Tarmolassa.

Monessa kaupungissa tavoitteellisesti urheilevat nuoret muuttavat pois kotoaan lukioiässä opiskellakseen urheilulukiossa tai liikunta-alaa ammattikoulussa. Jos tähtää korkealle, tarkoittaa se yleensä 16-vuotiaana sitä, että harjoitusmäärät alkavat nousemaan sen verran, että pelkät iltatreenit eivät riitä. Kotoa pois muuttaminen voi olla ainoa vaihtoehto, jotta pysyisi kärjen perässä.

Haminan urheilevat nuoret ovat kuitenkin onnekkaassa asemassa, sillä Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia (EKA) mahdollistaa urheilun ja opiskelun yhdistämisen maailmanluokan pikkukaupungissamme.

– Urheileva peruskoululainen joutuu monesti tekemään päätöksen, että alanko urheilemaan vai keskitynkö opiskeluun. Tämä urheiluakatemian järjestelmä mahdollistaa molemmat, kertoo Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toiminnanjohtaja Jiri Auranen.

Akatemiassa saa kolme kertaa viikossa valmentajien ohjaamat aamutreenit. Siitä kertyy lukioaikana yli 300 harjoitusta, jolloin urheilulukiossa opiskelevat kilpakumppanit eivät saa etumatkaa. 

– Joidenkin urheilijoiden kohdalla urheilulukio saattaa olla paras vaihtoehto, riippuen paljon lajista ja tavoitteista. Vuosittain puhutaan kuitenkin 0-5 urheilijasta, jolle urheilulukio olisi parempi vaihtoehto,  Auranen toteaa.

Kuusitoistavuotias on todella nuori asumaan yksin. Urheilu koostuu harjoittelun lisäksi ravinnosta ja levosta. On suuri etu, jos vanhemmat tekevät vielä ruuat ja kotityöt, ja nuori voi paremmin keskittyä palautumaan, opiskelemaan ja urheilemaan.

Kaikille ei tietysti löydy juuri oman lajinsa harjoituksia, mutta akatemiassa on kuitenkin tarjolla 11 lajin harjoitukset. Yleisvalmennusharjoituksia järjestetään Haminassa, Karhulassa ja Kotkassa. Toisen asteen opiskelijoille lajiharjoituksia on kaksi kertaa viikossa ja kerran viikossa yleisvalmennus.

Valmentajia urheiluakatemiassa työskentelee peräti 32, joten ammatillista osaamista löytyy eri lajeihin hyvin. Akatemiassa on tällä hetkellä melkein 400 urheilijaa.

Urheiluakatemiassa voi urheilla Haminan ja Kotkan lukioissa, sekä Ekamissa, Xamkissa ja peruskoulun urheiluluokilla. Toisen asteen oppilaitoksissa on menestyneille urheilijoille myös pro-ryhmä. Haminalaisista Pro-ryhmässä on tällä hetkellä Joona Hirvilahti.

Yksi haminalaisista EKA:n kasvateista on kohti Pariisin olympialaisia suuntaava ampuja Aleksi Leppä, joka on valmistunut Haminan lukiosta vuonna 2013.

Hän oli yhdessä isänsä ja valmentajansa Marko Lepän kanssa harkinnut tosissaan myös Kuortaneen urheilulukiota, jossa on ampumislinja, mutta kuullessaan, että Haminan lukioon oli juuri tullut urheiluakatemian toiminta mukaan, päätti hän jäädä kotikaupunkiinsa. 

– En tiedä, millaista Kuortaneella olisi ollut, mutta en ole katunut päivääkään päätöstäni jäädä Haminaan, Aleksi kertoo.

Hänestä on hienoa, että pystyi jäämään kaupunkiin, jossa hänen kaverinsa olivat.

– Akatemian ansiosta pystyin treenaamaan kaksi tai kolme kertaa päivässä. Kolme kertaa viikossa treenit koulupäivän aikana mahdollisti sen, että minulle jäi myös vapaa-aikaa olla kavereiden kanssa ja keskittyä paremmin kouluhommiin, luonnehtii Aleksi urheiluakatemian hyötyjä. Hän pääsi kaksi kertaa viikossa ampumaan ja kerran viikossa oli kaikille yhteiset fysiikkatreenit, jotka Aleksi nostaa erityisen hauskoiksi ja laadukkaiksi.

Peruskoululaisilla lähestyy nyt yhteishaku, jonka yhteydessä on mahdollista hakea urheiluakatemiaan, jota kannattaa tosissaan harkita jos haluaa yhdistää opiskelun ja urheilun. Lisätietoja löytää Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian sivuilta. 

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli