Haminan talousalueen uutislehti

Haminan ja Virolahden yhdistymissopimusluonnos julki

Haminan ja Virolahden kuntaliitosselvityksen johtoryhmä kokoontui Haminan kaupungintalossa tiistaina 6.2.

Viime viikolla sekä Haminan että Virolahden valtuustoille pidettiin omat kuntaliitosselvityksen infotilaisuudet. Molemmissa oli keskustelu vilkasta ja sen perusteella johtoryhmä teki tiistain kokouksessaan yhdistymissopimusluonnokseen täydennyksiä ja muutoksia.

Yhdistymissopimusluonnoksessa esitetään, että kuntaliitoksen mahdollisesti 1.1.2025 toteutuessa Virolahden kunta liitetään Haminan kaupunkiin. Yhdistyvän kaupungin nimenä säilyy Hamina ja se ottaa käyttöön Haminan nykyisen vaakunan. Kuntien johtajien asemasta tehdään esitys myöhemmin.

Kuntaliitoksen mahdollisesti toteutuessa 1.1.2025 luottamushenkilöorganisaatio muodostuisi kuntavaalien jälkeen 1.6.2025 alkaen 43 jäsenen kaupunginvaltuustosta, 13 jäsenen kaupunginhallituksesta ja kolmesta 11 jäsenen valiokunnasta.

Valiokunnat olisivat sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kaupunkikehitysvaliokunta ja  kilpailukykyvaliokunta. Valiokuntien nimet ja tarkemmat tehtävät määritellään myöhemmin.

Lisäksi kaupungissa toimisivat edelleen lakisääteiset tarkastus- ja vaalilautakunnat sekä lupavaliokunta.

Siirtymäajan 1.1.-31.5.2025 mahdollisen yhdistyneen kunnan kaupunginvaltuustona toimisi 2021 vaaleissa valittu Haminan kaupunginvaltuuston ja Virolahden kunnanvaltuuston muodostama 64-jäseninen yhteisvaltuusto.

Siirtymäajaksi valittavan kaupunginhallituksen ehdotettu paikkajako perustuu yhdistelmään kuntavaalien 2021 äänimääristä. Siirtymäajan kunnanhallitus vastaa myös lautakuntatasoisista asioista pois lukien lakisääteiset toimielimet.

Seuraavaksi sopimusluonnosta käsittelee 15.2. kokoontuva kuntaliitosselvityksen ohjausryhmä, johon kuuluvat mm. molempien kuntien valtuustoryhmien edustajat. Asia etenee kuntien hallituksiin maaliskuussa ja kuntaliitoksesta päättävät molempien kuntien valtuustot samaan aikaan 7.5.2024.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli