Kenraaliluutnantti evp Timo Kakkola ei peittele innostustaan kuvaillessaan perusteilla olevaa Kymen logistiikan osaamiskeskusta.
– Se on ainutlaatuinen, ei vain alueellisesti ja valtakunnallisesti, vaan myös kansainvälisesti. Edes Natossa ei ole tällaista keskusta, hän sanoo.
Kakkolan tehtävänä on suunnitella osaamiskeskus, joka parantaa olennaisesti yhteiskunnan resilienssiä, huoltovarmuutta, turvallisuutta, joustavuutta ja kykyä vastata muuttuviin ja varsinkin viime aikoina kasvaneisiin uhkiin kehittämällä eri alojen logistisia toimintoja. Suunnitteluvaiheen rahoittavat Kymenlaakson liitto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.
Hankkeen ohjausryhmän päätöksen mukaisesti keskus aloittaa toimintansa ensi vuoden aikana. Tavoitteena on, että keskuksen johtaja pääsee aloittamaan työnsä jo ensi syksynä.
Xamkiin sijoittuva osaamiskeskus tuottaa noin 30 toimijasta koostuvana verkostona logistiikkaan liittyvää koulutusta, harjoituksia, tutkimusta ja arviointeja sekä antaa suosituksia.
Mukaan verkostoon on suunnitteilla maakunnallisten toimijoiden kuten Kymenlaakson pelastuslaitoksen, useiden oppilaitosten, kaupunkien, satamien ja viranomaisten lisäksi mm Aalto-yliopisto, Huoltovarmuuskeskus ja Puolustusvoimien yksiköitä.
Kullakin on logistiikassa oma asiantuntemuksensa, jota voidaan käyttää logististen ongelmien ratkaisussa.
– Jos tulee kyberisku vaikkapa satamaa vastaan ja se laukaisee sivutuotteena öljyvahingon, viranomaiset joutuvat tekemään laajaa yhteistyötä, sanoo Kakkola.
– Logistiikan osaamiskeskus voi tuottaa tilanteen ennakointiin ja hoitamiseen tarvittavaa tutkimus- ja arviointimateriaalia. Tilanteen hoitamista harjoitellaan keskuksen johtamissa harjoituksissa. Samoin, jos jokin yritys haluaa varmistua toimitusketjun kyberturvallisuudesta, se voi pyytää keskusta selvittämään asian. Olennaista on se, että keskus ei palvele vain viranomaisia, vaan myös kaikkia tavaroiden, palveluiden ja ihmisten kuljettamiseen sekä tiedonsiirtoon liittyviä yrityksiä. Ja viime kädessä hyödyn saavat kansalaiset ja koko yhteiskunta.
Kenraaliluutnantti Timo Kakkola on itsekin logistiikan asiantuntija. Hän oli perustamassa Puolustusvoimien logistiikkalaitosta ja oli sen johtaja vuosina 2018-19. Osaamiskeskushankkeen vetäjäksi hänet houkutteli Xamkin vararehtori Mirja Toikka.
– Logistinen turvallisuus on nyt aivan avainasemassa, ja yhteistyön tiivistäminen on Kotkalle ja Haminalle erittäin tärkeää, Toikka sanoo.
Laajan osaamiskeskusverkoston toteutumista joudutti erityisesti Venäjän Ukrainaa vastaan aloittama hyökkäyssota, joka vaikuttaa myös Suomen turvallisuustilanteeseen.
Osaamisen taso yllätti
Timo Kakkola sanoo yllättyneensä siitä, miten pitkällä logistiikan ja merenkulun turvallisuuden kehittämisessä Kymenlaaksossa jo ollaan. Logistiikan ja merenkulun koulutuksilla on pitkät perinteet ja kyberturvallisuuden insinöörejäkin on koulutettu jo useita vuosia.
– On satamat, maantie- ja rautatieterminaalit, valtakunnanraja ja asiasta innostuneet kaupungit. Komponentit ovat koossa, sanoo Kakkola.
Tunnustusta Kakkolalta saavat myös Mirja Toikan aloitteesta Kotkaan perustettu Kaakkois-Suomen Turvapuisto, erilaiset kyberturvallisuuden ja logistiikan turvallisuuden skenaariotyöt sekä Xamkin Pyhtäällä aloittama drone-tutkimus.
Logistiikan osaamiskeskuksen tavoitteet ovat kunnianhimoiset, mutta Kakkolan mielestä kuitenkin tavoitettavissa.
– Keskus voi tuottaa tärkeää tietoa ja osaamista koko maan tarpeisiin, sillä vastaavanlaisia hankkeita ei ole vireillä muualla. Se voi antaa arvokasta tietoa myös kansainvälisille toimijoille, sanoo Kakkola.
Kakkolan mukaan Kymen logistiikan osaamiskeskus voisi tarvittaessa olla pohjana, jos Suomi päättää hakea Naton osaamiskeskusta. Perusteluna olisi se, että Natolla ei vielä ole erityistä logistiikan osaamiskeskusta missään.
– Uutta puolustusselontekoa kirjoitetaan parhaillaan ja se julkaistaan ensi syksynä. Siinä varmaan otetaan kantaa siihenkin, halutaanko Suomeen Naton osaamiskeskus, sanoo Kakkola.
Logistiikan osaamiskeskusta valmistellaan niin, että se on laajennettavissa Nato-osaamiskeskukseksi.
Hankkeen perusselvitys valmistuu kesäkuun loppuun mennessä.