Haminan talousalueen uutislehti

Pesisura jäi, kun Eerika valitsi asepalveluksen

Eerika Marttila hyvästeli perjantaina RUK:n maisemat kurssin päättyessä.

19-vuotias haminalainen Eerika Marttila teki viime keväänä ylioppilaslakin saatuaan päätöksen astua armeijan harmaisiin suorittamaan asepalvelusta. Eerika oli tärkeä lenkki Haminan Palloilijoiden kauden 2022 naisjoukkueessa, joka nousi Superpesikseen kaudeksi 2023. 

– Päätös asepalvelukseen astumiseen vahvistui syksyllä -22, kun en jalkavaivaisena pystynyt  pariin kuukauteen harjoittelemaan. Jalkavaivat haittasivat myös kevättä eikä sillä harjoittelulla olisi paikkaa superin pesisjoukkueesta irronnut. Valitsin armeijan, avaa Eerika ratkaisuaan.

Asepalvelus on sujunut hienosti talven pakkasista huolimatta, ja kurssin päättäjäispäivänä Eerika ylennettiin RUK:n kurssitovereittensa lailla upseerikokelaaksi. Reserviin Eerika siirtyy sitten 13. kesäkuuta Vekarajärven varuskunnasta kenttätykistön vänrikkinä.

On haaveissa sotilasura?

– Ensin otan tämän vuoden rennosti. Panostukset ajoittuvat vasta kevääseen -25, jolloin keskityn kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin. Tuleva kesä voi kuitenkin tuoda suunnitelmiin muutoksia. Pyrkiminen sotilasurallekin on mahdollista.

– Olen jo maaliskuussa osallistumassa Norjassa järjestettävään Nordic Response 24 -taisteluharjoitukseen. Sinne tulee sotilaita 14 eri maasta ja siellä tehdään yhteistyötä muiden maiden kanssa. Se varmasti avartaa näkemystä myös kansainvälisestä toiminnasta.

Eerika kertoo, että lähipiirissä monet hämmästelivät hänen ratkaisuaan lähtemisestä asepalvelukseen.

– Epäröinti kuitenkin hiipui, kun kaikki näkivät, että otin homman tosissaan.

Eerika uskoo, että RUK:n suorittaminen kunnialla on meriitti.

– RUK on yksi arvostetuimmista johtajakoulutuksista tässä maassa. Asevelvollisuuden suorittamisesta puhutaan miesten kouluna, mutta sopiva se on naisillekin.

– Ylioppilastutkinto oli jo kova haaste, fyysisyydessään armeija ja RUK on erilainen haaste. Fyysisyyden ohella RUK opettaa sotataitojen koulutusta ja sen suunnittelua sekä ennen muuta johtamista.

Eerikan pesäpallokausi 2022 päättyi riemukkaisiin nousujuhliin superpesikseen. RUK:ssa hän koki samanlaisia tunteita kuin pesiksessä.

– Meillä oli kaudella 2022 HP:ssa loistava yhteishenki, joka kantoi nousuun superpesikseen. Joukkueessa kaikki tukivat toisiaan. RUK:n raskaissa harjoituksissa oli sama meininki eikä ketään jätetty koskaan yksin ja kurssijuhla oli meille kaikille huikea kokemus, sanoo Eerika. 

Jatkatko pesiskentillä? 

– Jos veri vetää kesäkauden alettua, saatan käydä HP:n suomisarjajoukkueen treeneissä. Isompia tavoitteita ei pesiksessä ole. 

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös