Haminan talousalueen uutislehti

Työnhakuseminaari antoi ysiluokkalaisille eväitä työelämään

Vehkalahden koulun 9.luokan oppilaat seurasivat Vehkalahti-salissa Nuorkauppakamarin Kaisu Kaivolan (oik.) vetämää paneelikeskustelua. Panelisteina toimivat Googlen Data Centerin Administrative Business Partner Venla Nopanen ja Health and Safety Program Manager Janne Hirvanen, Liikenne Vuorela Oy:n toimitusjohtaja Asta Vuorela, OP Kymenlaakson viestintä- ja markkinointipäällikkö Satu Temonen ja Suurpää Oy:n työnjohtaja Olli Suurpää.

Haminan Nuorkauppakamarin kaupungin yhdeksäsluokkalaisille järjestämä, koko syksyn kestänyt Nuori osaaja -työelämäkoulutus huipentui viime torstaina seminaariin Pappilansalmen ja Vehkalahden koululla.

Yhteistyössä Haminan alueen yritysten ja yritysosaajien kanssa rakennettu seminaari keskittyi työnhakuun. Seminaarissa nuoret kuulivat innostavia uratarinoita sekä paikallisten yrittäjien paneelikeskustelua nuorten ennalta valmistelemien kysymysten pohjalta.

Paneelissa keskusteltiin työnhakemisesta, cv:n merkityksestä, työhaastattelutilanteista ja jännittämisestä. Panelisteilla oli itselläänkin kokemusta jännittämisestä. Siihen joku oli löytänyt avun harjoittelemalla haastattelua etukäteen, toinen hengitysharjoituksilla.

Nuoret saivat neuvoksi olla omana itsenään ja läsnä hetkessä, siten oma persoona tulee esille. Nuoria kannustettiin olemaan avoimia ja tarttumaan erilaisiin tilaisuuksiin mutta sietämään myös perustekemistä ja epäonnistumisia.

Keskustelua käytiin myös työntekijän velvollisuuksista ja oikeuksista, joista on tärkeää osata pitää alusta asti huolta. 

Työelämätaidot kantavat hedelmää koko elämän

Koulusta töihin siirtyminen on yhä isommalle joukolle nuoria yhä korkeampi kynnys. Työelämässä tarvitaan taitoja, joita koulussa ei opeteta ja jotka eivät ole tulleet tutuiksi välttämättä muuallakaan.

Yrityksille se näyttäytyy tilanteena, missä osaavaa työvoimaa on vaikea löytää ja aikaa joudutaan käyttämään perusasioiden opettamiseen.

Haminan Nuorkauppakamari tarttui asiaan yhteistyössä kaupungin kanssa rakentamalla paketin, joka tarjoaa arvokkaita, koko elämän ajaksi kantavia työelämän taitoja jokaiselle yhdeksäsluokkalaiselle.

Kokonaisuuteen kuului nyt pidetyn seminaaripäivän lisäksi myyntikuiskaaja Pasi Raution toteuttama, nuorille suunnattu verkkokoulutus.

Valmennuskokonaisuuden päätteeksi nuoret saavat diplomin suoritetusta työelämätaitojen valmennuksesta, minkä he voivat esittää työnhaun yhteydessä todistuksena omista opeistaan. 

Leevi Mielonen (vas.) ei ole vielä aloittanut kesätöiden hakua, Olli Nihtilälle kesätyöt löytyivät perheen yrityksestä. Tervo Matveita kiinnostaisi kesätyönä puhelinmyyjän työ.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös