Haminan talousalueen uutislehti

Kokkokallion väestönsuojan suurremontti valmistui

Sähkötekniikan päällikkö Tommi Saarainen on tyytyväinen remontin tulokseen. Uusi ilmanvaihtojärjestelmä korvaa vuosikymmenien ikäiset laitteet.

Haminan Salmenvirran varrella sijaitseva Kokkokallion väestönsuoja täyttää nyt kriisiajan toimintavaatimukset. Suojan ilmanvaihtojärjestelmä on talven aikana uudistettu kokonaan. Uudet laitteet korvaavat alkuperäisen ilmanvaihtojärjestelmän, joka on 1960-luvulta. Remontti maksoi n 460.000 euroa.

Haminan sähkötekniikan päällikkö Tommi Saarainen kertoo, että remonttia joudutti Ukrainan sota. Kaksi vuotta sitten alkanut sota aiheutti Suomessa epäilyjä siitä, mahtavatko omat väestönsuojamme olla vaatimusten mukaisessa kunnossa. Suojia on tarkistettu ja puutteita korjattu eri puolilla maata. 

Kymenlaakson Pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Timo Kuossarin mukaan erillistä selvitystä väestönsuojien tilasta ei tehty.

– Sodan alkaminen sai kuitenkin ihmiset kiinnostumaan asiasta, kertoo Kuossari. Puutteita voi olla erilaisia ja tyypillisesti ne liittyvät tarvikkeiden kuntoon tai määrään. Kuossari korostaa sitä, että suojista vastaavat kiinteistöjen omistajat, kun taas valvontavastuu on viranomaisella. 

Kymenlaaksossa on yhteensä 18 yleistä väestönsuojaa ja tuhansia yksityisiä suojia. Ne riittävät n 125.000 ihmiselle. Tarvetta uusille väestönsuojille ei Kuossarin mukaan ole. Melkein kaikki tilat ovat normaaliaikana jossakin käytössä, esimerkiksi kerrostalojen väestönsuojissa on yleensä asukkaiden varastotiloja. Kokkokallion yleistä väestösuojaa käyttävät radioamatöörit ja Haminan Ampumaseura.

– On hyvä, että tilat ovat käytössä muulloinkin kuin kriisiaikana, sanoo Timo Kuossari.

– Tilat tulevat ihmisille tutuiksi ja niiden puutteet havaitaan ja korjataan ajoissa. Olennaista on se, että tilat kyetään tarvittaessa tyhjentämään 72 tunnissa. Esimerkiksi Kokkokallion suojaan pitää mahtua 345 henkeä.

Kokkokallion suojan ilmanvaihtojärjestelmän uudistus on suurin Kymenlaakson väestönsuojissa viime aikoina toteutetuista remonteista. Sähkötekniikan päällikkö Tommi Saaraisen mukaan se oli välttämätön.

– Kriisitilanteessa suoja saadaan nopeasti käyttöön ja pidettyä ylipaineistettuna kaksi vuorokautta yhdellä polttoainetankillisella. Käyttöönoton yhteydessä suojaan varastoidaan lisää polttoainetta pitkäaikaisen toiminnan varmistamiseksi. 

Vaikka ilmanvaihtojärjestelmä on nyt valmis, suojan sisäänmenoväylällä seisoo edelleen rakennustelineitä. Kulku tiloihin suojataan niillä väliaikaisesti hapertuneesta kalliosta irtoavilta kivenlohkareilta. Tarkoituksena on kattaa kallion yläosa ja seinämät esimerkiksi turvaverkolla. 

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli