Haminan talousalueen uutislehti

Ukrainan lippu nousi sumusta

Ukrainan 350 neliömetrin kokoinen suurlippu nousi Haminan satametriseen lipputankoon 24.2.24.

Ukrainan lippu kohosi suuren väkijoukon katseiden saattamana Suomen lipun aukion satametriseen tankoon Venäjän aloittaman hyökkäyssodan 2-vuotispäivänä.

– Maailma pysähtyi kaksi vuotta sitten. Tapahtui se, mitä ei uskottu enää tapahtuvaksi: Euroopassa soditaan taas, sanoi kaupunginjohtaja Ilari Soosalu englanninkielisessä tervehdyspuheessaan. Hän toi esiin Ukrainan kansan korkean puolustustahdon ja Euroopan maiden yhtenäisyyden ja yhteisen käsityksen tilanteen vakavuudesta.

Haminan kaupunginjohtaja Ilari Soosalu piti tervehdyspuheen.

Tilaisuudessa olivat läsnä Ukrainan parlamentin jäsenet Larysa Biloz ja Oleksii Zhmerenetsky, omista kansanedustajistamme ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen, suuren valiokunnan jäsen
Juho Eerola ja puolustusvaliokunnan jäsen Pekka Toveri, sekä Haminan kaupungin johtoa Soosalun lisäksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Pakkanen ja valtuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä.

Puheista sydämeenkäyvin oli Haminassa asuvien ukrainalaisten tervehdys ja kiitospuhe kaupungille, asukkaille ja auttamisjärjestöille siitä, miten sotaa paenneet on otettu vastaan. 

Haminan ukrainalaisten puheenvuorot käänsi englanninkielelle Ukrainan parlamentin jäsen Larysa Biloz.

Tilaisuus huipentui Ukrainan kansallislauluun.

Alkuillasta kauppatorilla oli vielä ukrainalaisten järjestämä kynttilätilaisuus sodan uhrien muistolle. Tapahtuman jälkeen kynttilät kerättiin talteen, ja niiden vaha ja parafiini kerättiin lähetettäväksi Ukrainaan missä paikalliset vapaaehtoiset valavat ne uusiksi kynttilöiksi.

Lipun kohoaminen korkeuksiin oli koskettava hetki jota oli seuraamassa mediaa ja yleisöä myös Haminan ulkopuolelta.
Kaija Kinnari ojensi Margarita Soudatovalle kukkia. – Se tuntui sopivalle tavalle osoittaa myötätuntoa. Mieheni kuuli tv:stä että täällä nousee Ukrainan lippu salkoon, ja halusimme tulla paikalle, kertoi kouvolalainen Kinnari. Luhanskin alueelta vasta 3 kuukautta sitten tullut Margarita Soudatova oli liikuttunut kauniista eleestä.
Sää oli kostea ja sumuinen, mutta lippu liehui uljaasti.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös