Ukrainan lippu Haminan suursalossa. Kynttilämeri Helsingin tuomiokirkon portailla. Kaksi vuotta kestänyt Venäjän hyökkäys on aiheuttanut mittaamattoman määrän aineellista tuhoa ja inhimillisiä kärsimyksiä.
Putinin naamio on sanan mukaisesti pudonnut, niin kuin presidentti Niinistö totesi. Putinin todelliset kasvot ovat paljastuneet kuitenkin jo aikaisemmin.
Muistelen aikaa tasan kymmenen vuotta sitten, jolloin urheilevan maailman katseet olivat Sotshin olympiakisoissa.
Presidentti Putin teki Sotshin kisoista hulppean spektaakkelin. Kylpyläkaupunkiin rakennettiin 40 miljardin dollarin ennätysbudjetilla näyttävä talviurheilukeskus. Venäläiset urheilijat oli myös viritetty huippukuntoon.
Yhteensä 29 mitalillaan, joista 10 oli kultaista, Venäjä oli kisojen ykkösmaa. Avajais- ja päättäjäispuheissaan presidentti Putin korosti urheilun merkitystä kansojen yhdistäjänä ja rauhan rakentajana.
Kremlissä oli kuitenkin pohdittu samoihin aikoihin muutakin kuin kisamenestystä. Hetki kisojen päätösseremonioiden jälkeen alkoi operaatio, jonka tuloksena venäläisjoukot valloittivat Ukrainalle kuuluvan Krimin.
Se siitä olympiarauhasta! Eikä tässä kaikki. Myös Venäjän kisamenestyksen gloria mureni rajulla tavalla kisojen päätyttyä.
Kansainvälinen dopingvalvontaorganisaatio, WADA, epäili jo kisojen aikana, että Venäjällä ei ollut puhtaat jauhot pussissa dopingasioissa. Epäilyt osoittautuivat todeksi. Kiellettyjen aineiden käyttö oli systemaattista ja se tapahtui valtiojohdon siunauksella.
Vilppiin osallistuivat sekä urheilijat, valmentajat että kisojen järjestely- ja turvatehtävissä olevia henkilöitä. Venäläisurheilijoiden antamia näytteitä vaihdettiin ”puhtaisiin” tai hävitettiin. Yhteensä 46 venäläisurheilijaa jäi kiinni dopingrikkomuksista. Heistä 22 oli kisoissa yltänyt mitaleille.
Sotshin kisojen jälkeen kansainvälinen urheiluyhteisö sulki Venäjän lähes kaikesta kansainvälisestä kilpailutoiminnasta eikä näitä päätöksiä ainakaan vielä ole peruttu. Eikä toivottavasti perutakaan, ellei meno Venäjällä muutu.
Vladimir Putin on halunnut ylläpitää itsestään mielikuvaa suurena urheilun – erityisesti huippu-urheilun – ystävänä. Sotshin kisat osoittivat, että urheilu ja urheilutapahtumat ovat Putinille kuitenkin vain väline oman asemansa vahvistamiseksi keinoja kaihtamatta.
Olympiakisojen saaman mediahuomion käyttäminen sumuverhona sotaisille pyrkimyksilleen oli Putinille tuttua jo ennen Sotshin kisoja. Elokuun 8. päivänä vuonna 2008 vietettiin kesäolympiakisojen avajaisia Pekingissä. Kutsuvierasaitiossa istuskeli muiden ohella myös Venäjän hymyilevä presidentti Vladimir Putin.
Paikalla olleilla valtioiden päämiehillä ja pääministereillä ei tainnut olla hajuakaan siitä, että Putin oli käskenyt armeijansa hyökkäämään Georgiaan samalla hetkellä, kun avajaisjuhlallisuudet päättyivät valtavaan ilotulitukseen.
Putinin jäljet pelottavat. Hän ei ole oikea johtaja. Putin on harhaanjohtaja, joka valehtelee sekä kansainväliselle yhteisölle että omalle kansalleen.