Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Kissakuiskaajat rohkaisevat kodittomia luottamaan

Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys EKEY ry ottaa vastaan löytökissat, -koirat ja pieneläimet koko Etelä-Kymenlaakson alueelta. Löytöeläinten lisäksi yhdistyksen eläintalossa Karhulan Hovilassa on usein myös kodinvaihtajia.

– Kodinvaihtajia on nykyisin paljon. Olisiko niin, että koronan aikaan on otettu lemmikki harkitsematta asiaa kunnolla ja nyt siitä halutaan luopua, miettii yhdistyksen sihteeri ja rahastonhoitaja Sari Turkia.

– Löytökissoja on myös ollut paljon, esimerkiksi kesän ja joulun välillä meille tuli pelkästään pentukissoja yli kahdeksankymmentä.

Löytökissoille löytyy omistaja vain harvoin. Sen sijaan koirilla on useimmiten omistaja, joka hakee lemmikkinsä pikaisesti.

Löytökissat ovat yleensä kodittomia, jotka saattavat olla sitä jo toisessa tai kolmannessa polvessa. 

– Kissat lisääntyvät luonnossa. Jos talvi on leuto, saattaa kissa saada jopa 2-3 pentuetta vuodessa.

Jos löytöeläintä ei kukaan kahden viikon kuluessa nouda, etsitään sille uusi koti. Sitä ennen se kastroidaan tai steriloidaan, rokotetaan, sirutetaan, hoidatetaan hampaat ja tehdään muut tarpeelliset hoitotoimet.

Kissat voivat joutua odottamaan uutta kotia kauankin, joko sijaiskodissa tai löytöeläintalossa. EKEY ei lopeta yhtään kissaa sen vuoksi, ettei sille ole löytynyt tietyssä ajassa kotia. Eutanasia tehdään vain jos kissa on niin sairas ettei sitä voida auttaa tai eläinlääkärin päätöksellä.

Kodittomat kissat ovat yleensä hyvin arkoja. Luottamuksen kasvattaminen ihmiseen parantaa niiden mahdollisuuksia löytää uusi koti. Tässä astuvat kuvaan kissakuiskaajat. He ovat vapaaehtoisia, jotka keskittyvät vain ja ainoastaan kissojen sosiaalisuuden kasvattamiseen. 

– Aran kissan kanssa aloitetaan läsnäololla, annetaan kissan tottua omia aikojaan ihmiseen eikä painosteta. Jonkun kissan kohdalla voi mennä kuukausiakin ennenkuin se uskaltaa omaehtoisesti ottaa kontaktia ihmiseen. Ne hetket ovatkin sitten erityisen palkitsevia, kertoo Kiti Hauhia.

Kissakuiskaaja Kiti Hauhia leikittää viime kesän poikasia Julietia ja Joonatania.

Hän on kissakuiskaajien vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on mm. perehdyttää uusia ihmisiä tehtävään.

– Aktiivisia kuiskaajia on kymmenkunta. Lisää tarvittaisiin kipeästi. Tehtävä vaatii sitoutumista.

Ihanne olisi, jos kuiskaaja voisi käydä ainakin pari kertaa viikossa. Toistoja olisi oltava säännöllisesti että kissa alkaisi tutustua ihmiseen.

– Kiinnostuneille järjestämme avoimen kissakuiskauspäivän, jolloin toimintaan pääsee ohjatusti tutustumaan.

Yhdistys toivottaa tervetulleeksi kaikki vapaaehtoiset, sillä erilaisia tehtäviä riittää.

– Sijaiskodin tarjoajien ja kissakuiskaajien lisäksi meillä on hoito-, terveys- ja varainkeruutiimit, Sari Turkia sanoo.

Yhdistys pyörittää toimintaansa lähinnä lahjoitus- ja kirppistuloilla. 

Erityisen suuren kiitoksen EKEY antaa K-Supermarket Kanuunan kauppias Ville Meroselle.

– Ville ehdotti meille sponsorointisopimusta. K-Supermarket Kanuuna hyvittää yhdistystämme 1%:lla yhdistyksen kannattajien Kanuunassa tekemistä Plussa-ostoista. Tämä tapahtuu rekisteröitymällä koodilla SP10036 plussa.fi -sivustolla. Rekisteröityminen ei vähennä kannattajan omia Plussa-pisteitä tai muita etuja, vaan hyvitys maksetaan kaupan osuudesta. Toivomme että eläinten ystävät hyödyntävät tätä helppoa tapaa tukea eläinsuojeluyhdistyksen työtä.

Itsenäisyyspäivä -6.12. asti
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli