Haminan talousalueen uutislehti

Paluu ympyröille kiehtoo Hauhiota

Ruotsinkylän kasvatti Kari Hauhio lähti Haminasta jo 1963, teki menestyksekkään uran yrittäjänä ja on yli 20 vuoden ajan asunut mökkipaikkakunnallaan Suomenniemellä. Ympyrä saattaa sulkeutua jossakin vaiheessa.

Kari syntyi helmikuussa 1944 Kauko ja Eeva Hauhion esikoisena. Kaksilapsinen perhe asui Hämeenkadulla. Isä oli töissä postissa.

– Se oli pula-aikaa. Ei silloin ollut mitään lastenhoitopaikkoja, me pennut olimme keskenämme. Maantie oli urheilukenttänä, kun ei ollut autoliikennettä. Välillä tapeltiin Galitsin hovin poikien kanssa.

Melonnasta tuli Karille tärkeä harrastus. Hän sai ensimmäisen kajakkinsa hyvin nuorena.

– Käytiin Pikku-Mustassa. 50-luvun loppu oli huippuaikaa Haminan satamassa. Redillä lastattiin ja puutavaraa oli niin paljon, ettei vettä näkynyt.

Kari pääsi pian kesähommiin satamaan.

– Olin monta kesää trukin apumiehenä ja myöhemmässä vaiheessa vähän ajoinkin. Sitten olin lastaamassa. Tuli joku vanha turkkilainen höyrypurkki, joka vei propseja. Sinne meidät lykättiin.

Hauhio teki kavereidensa kanssa myös lisäbisnestä, jonka voi jo tunnustaa yli 60 vuoden jälkeen.

– Hoidimme aika pitkälle RUK:n oppilaiden viinat.

Matematiikasta pitänyt nuorukainen lähti kesken lukion yhteislyseosta Kuopion teknillisen oppilaitokseen tie- ja vesirakennuslinjalle. Hän valmistui insinööriksi.

Kari päättyi erinäisten vaiheiden jälkeen kukoistavalle yrittäjäuralle. Rakentajain Konevuokraamo hankki 2003 Karin firman Suomen Projektivuokrauksen lopunkin osakekannan mittavalla kaupalla. 

– Koska en ihan tyhjänä joutunut lähtemään, rupesin ostamaan metsätiloja. Minulla on nyt viidettä sataa hehtaaria metsää.

Kari on ollut monessa mukana Suomenniemellä, pikkukunnassa, joka 2013 liitettiin Mikkeliin. Upeat maisemat tarjoava Painalluksenmäen näkötorni on hänen piirtämänsä.

Suomenniemen nuorisoseuran näytelmissä Kari on nähty usein, kerran myös ensirakastajan roolissa. Mies vaikuttaa edelleen myös kalastussektorin luottamustehtävässä.

Vuonna 2011 havaittu virtsarakon syöpä tarvittavine leikkauksineen ei vienyt Karilta elämäniloa.

– Hoitovaihe kesti kolme kuukautta. Multa se saatiin tapettua pois.

Kari innostui jopa kirjoittamaan ylioppilaaksi Mikkelin aikuislukiosta.

Mies on ehtinyt pohtia myös aikaa, jolloin asuminen Suomenniemellä ei enää ole toimiva ratkaisu.

– Minulla on pyörinyt takaraivokuviona, että jos joudumme täältä lähtemään, Hamina kiinnostaisi.

Kari Hauhion sisko Anna-Liisa Hannula asuu Haminassa. Kunnallisneuvos Eeva Rautamaa (o.s. Hauhio) on Karin serkku.

Kari Hauhio on asunut Suomenniemellä jo yli 20 vuotta.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli