Haminan talousalueen uutislehti

Seurahuoneen ostaja tietää tekevänsä kulttuuriteon 

Dualtechin uudet omistajat Mika Rovanperä ja Jouni Kiviharju lupaavat, että Seurahuone ja vanha kaupungintalo saavat uuden maalipinnan jo tänä keväänä.

– Kyllähän tämä vähän jännittää, mutta hyvällä mielellä lähdetään liikkeelle, sanoo uutta työmaataan aamuauringossa katseleva Jouni Kiviharju.

Haminalaisyrittäjän puhelin on soinut melkein lakkaamatta sen jälkeen, kun Haminan Seurahuoneen kiinteistön kauppa varmistui.

Kiinteistöstä ainoan ostotarjouksen tehnyt Rakennus- ja insinööritoimisto Dualtech Oy on valmis aloittamaan kiinteistön saneerauksen heti, kun kauppa on virallisesti solmittu. Haminan kaupunginhallitus hyväksyi tarjouksen yksimielisesti maanantai-iltana.

Dualtechin hallituksen puheenjohtaja Jouni Kiviharju lupaa, että tulokset elävöittävät katukuvaa jo tänä keväänä.

– Kaupunginarkkitehdin kanssa on jo neuvoteltu väreistä, kertoo Kiviharju. Tarkoituksena on maalata vaaleilla väreillä sekä Seurahuoneen päärakennus että sen viereinen vanha kaupungintalo. Sisätilat saneerataan täysin ja ensimmäisiä liiketoimintoja voidaan palauttaa niihin jo kevään aikana. Koko remontti kestää Kiviharjun arvion mukaan yli vuoden. Kiinteistöön kuuluvat myös Fredrikinkadun puolella sijaitseva vanha puurakennus ja pihan puoleinen tiilirakennus.

Haminan kaupunki on edellyttänyt sitä, että kiinteistössä jatketaan majoitustoimintaa, ja sen Dualtech lupaa tehdä. Hotelli- ja ravintolatoiminta jatkuu ja laajenee täysin uudistettuna. Esimerkiksi Seurahuoneen alakerrassa sijaitsevasta Kompassi-ravintolasta tehdään tyylikäs yökerho. Yritys aikoo vastata kiinteistön ravintola- ja majoitustoiminnasta itse. 

Dualtech tarjosi kiinteistöstä nettihuutokaupassa 11.000 euroa eli tuhat euroa lähtöhintaa enemmän. Itse remontin kustannukset liikkuvat aivan toisenlaisissa summissa. Kiviharju ei suostu täsmentämään kokonaiskustannuksia, mutta luonnehtii niitä mittaviksi.

– Rakennukset ovat kuitenkin riittävän hyvässä kunnossa, että niiden kunnostus kannattaa. Sitä paitsi kiinteistön sijainti on erittäin hyvä ja sen historia niin mielenkiintoinen, että kunnostus on perusteltu, hän sanoo.  

Haminan kaupungille Seurahuoneen kiinteistön myynti on ollut haastava tehtävä ja tilat ovat olleet pitkään lähes tyhjillään. Ensimmäinen nettihuutokauppa ei tuottanut tulosta. Keskellä kaupunkia sijaitsevien historiallisesti arvokkaiden rakennusten saneerausta voi luonnehtia kulttuuriteoksi.

– Kyllähän tämä tehdään Haminan kaupungin hyväksi, sanoo Jouni Kiviharju. Hänen mukaansa tehtävä myös sopii juuri rakennus- ja insinööritoimistolle, jolle rakentaminen ja saneeraus on suorastaan ydintoimintaa.  

Yhtiön omistajat saneerasivat vuonna 2017 Haminan keskustassa gryndituotantona vanhan Meltin saunan rivitalovuokra-asunnoiksi ja Karhulassa kerrostalo niin ikään koki samalla kaavalla täydellisen muutostyön vuonna 2022. Molemmat kohteet ovat kaiken aikaa lähes sataprosenttisesti vuokrattuna. 

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös