Haminan talousalueen uutislehti

Kaksi kultaista ohjetta työelämään

Hei sinä nuori, joka olet siirtymässä työelämään. Annan sinulle kaksi kullanarvoista ohjetta, joiden lisäksi et muita ohjeita tarvitsekaan: mene töihin aina siististi pukeutuneena ja selvin päin. Kaiken muun opit matkimalla.

Jos menet esimerkiksi aivokirurgin hommiin, katsot vain mitä kollega vieressä tekee ja teet samalla tavalla. Mikään ei voi mennä pieleen. Jos päätät ryhtyä säveltäjäksi, kuuntele mitä muut ovat aiemmin säveltäneet.

George Harrisonin My Sweet Lord on kopio The Chiffonsin He´s So Finesta. Costello Hautamäen Kuuma kesä on sama kuin Mudin Hair of the Dog. Ja niin edelleen. Kun kuulen autoradiosta ”uuden” biisin, niin alan heti kelata keneltä se on varastettu.

Lapsuus on työelämän kanssa samanlaista aikaa: lapsikin oppii matkimalla. Muusikon lapsista tulee muusikoita ja juoppojen lapsista juoppoja. Toki poikkeukset vahvistavat säännön, mutta tavallisissa tapauksissa jos isä lyö äitiä, niin poikakin lyö vaimoaan. Jos isä rakastaa vaimoaan ja lapsiaan, poikakin rakastaa perhettään. Mallioppimista eli matkimista, sitähän tämä elämä on.

Hei sinä nuori, jos et pysty noudattamaan kahta kultaista ohjettani, olet pulassa. Pelasin 80-luvulla squashia Kaken (nimi on muutettu) kanssa. Kake oli hieno mies ja taitava pelaaja, joka pukeutui aina siististi. Mutta hänellä oli ongelma.

Tapasin Kaken kerran puolenpäivän aikaan Maaretin Baarin edessä. Hän kertoi kävelleensä kaksikymmentä kierrosta Pikkuympyräkatua vastapäivään.

”Miksi ihmeessä?” kysyin. ”Onko kyseessä kestävyysharjoittelu?”

”Ei”, Kake vastasi silmät sameina, ”olen menossa kahdeksi töihin ja kävelen itseäni selväksi.”

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus