Tattoo-viineissä erityisesti Espanjan makuja

Anne Frey esitteli uusimpia Tattoo-viinejä Lounashuoneen Viinibaarissa. (Kuva: Jaana Peltola)

Hamina Tattoossa on jälleen tarjolla setti Tattoon nimikkoviinejä. Viinien valinnasta on vastannut Arvid Nordquist Finland Oy:n myyntipäällikkö Anne Frey yhteistyössä Hamina Tattoon toimitusjohtajan Hannu Kaukiaisen kanssa.

Anne Frey on kotoisin Haminasta, mutta toki muuttanut jo melko kauan sitten pois, ensin opintojen ja sitten työn vuoksi. 

– Tein pitkään töitä ravintola-alalla salin puolella ja samalla ostin myös viinejä ravintolaan. Useiden ravintolavuosien jälkeen heräsi ajatus, että voisi sitä varmaan tehdä jotain muutakin ja mikä olikaan sitten luontaisempaa kuin siirtyä ”tiskin toiselle puolelle” eli työskentelemään maahantuojan palvelukseen, valottaa Frey työhistoriaansa. 

– Nykyinen työni on monipuolista; ei pelkkää viinien myymistä eri kanaviin vaan myös viinien hankintaa ja kaikkea muutakin mitä viineihin liittyy.

Tattoo-viineiksi vaihtoehdoista valikoitui kolme tuotetta, jotka tulevat Espanjasta. Tattoo-viinien etiketit ovat Hamina Tattoolle suunniteltuja. 

– Nämä espanjalaiset viinituottajat ovat meidän partnereita jo ennestään, joten yhteistyö tuottajien kanssa sujui helposti, kertoo Frey.

Tattoo-viinit ovat jo Alkon valikoimassa ja tarjolla ainakin Haminan Alkon hyllyssä jo nyt.

– Meidän tavoitteenamme on saada Hamina Tattoo -viinit myös Haminan seudun ravintoloihin, ainakin Tattoo-tapahtuman ajaksi, jolloin kaikilla tapahtumavierailla olisi mahdollisuus maistaa Tattoo-viinejä.

Hamina Tattoo 2024 -kuohuviini on kuiva, vivahteikas ja ryhdikäs cava, joka sopii hyvin juhlajuomaksi mutta myös ruokien pariksi tai leivoksen kanssa. Valkoviini on hedelmäinen ja raikas viini, jonka maussa on aprikoosia ja päärynää. 

Punaviineistä tarjolla on keskitäyteläinen ja pyöreän pehmeä viini, jonka maussa on karhunvatukkaa ja mausteisuutta.

– Sekä punaviini että valkoviini ovat monikäyttöisiä, sopivat nautittavaksi sinällään tai ruuan kanssa. Puna- ja valkoviini ovat vegaanisia, vinkkaa Frey.

Anne Frey kertoo laajentaneensa viiniosaamistaan monella tavalla:

– Olen opiskellut viinejä jo ravintolassa työskennellessäni ja suorittanut nykyisen työn ohessa kansainvälisen WSET Diploman viinitutkinnon. Meitä WSET Diploman suorittaneita on Suomessa tällä hetkellä noin noin 70 henkilöä. Viinien opiskelu on vähän sellainen loputon tie; mitä enemmän oppii, sitä enemmän huomaa, että on asioita, joita ei tiedä, sanoo Frey.

Tastingeista lisää viinitietoa

Viinien maistelutilaisuudet eli tastingit lisäävät yleisön viinituntemusta. Lounashuoneen Viinibaarin tastingissa Haminassa tutustuttiin viiteen erilaiseen samppanjaan yhdistäen samppanjoita myös pieneen syötävään.

– Järjestämme näitä tilaisuuksia ihan yleisön pyynnöstä. Nuorisoa bilettäminen baareissa kiinnostaa yhä vähemmän ja varttunut väkikin mieluummin keventelee juomatottumuksiaan, sanoo Lounashuoneen Viinibaarin isäntä Aki Porkka.

– Tastingeja järjestimme jo edellisessä toimipaikassamme. Ruoka on meillä aina olennainen osa tasting-tapahtumaa ja se tarjoaa mahdollisuuden viinitietouden monipuoliseen kasvattamiseen.

Viinibaarin tastingeissä taustavoimana on aina jokin viinitalo ja sen edustaja. Ravintola tarjoaa puitteet tapahtumalle.

– Esittelemme tastingeissa aina omien yhteistyötuottajiemme viinejä, koska niistä meillä on paljon tietoa ja niitä olemme itse usein maistaneet. Tunnemme tarinat tuottajista, heidän perheistä, viinintekijöistä, tuotteista ja toiminnasta, kertoo Viinibaarissa vieraillut Anne Frey, Arvid Nordquist Finland Oy:n myyntipäällikkö.

 – Viinibaarin tastingissa maisteltiin tällä kerralla kolmen eri samppanjatuottajan kuplivia. Mukana olivat Champagne A.Bergere ja Champagne Lombard Eperneysta sekä Champagne De Sousa Avizesta.

Samppanjoissa olivat edustettuina vuosikerraton perussamppanja, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, vuosikerrallinen yhden palstan samppanja sekä biodynaaminen luomusamppanja.

– Osa tastingin samppanjoista on Alkon valikoimassa ja osa ravintolavalikoimassa, esimerkiksi Viinibaarissa, tietää Anne Frey.

Viinibaarin tastingeihin on luvassa jatkoa, lupaa Aki Porkka.

– Toukokuun tastingissa on tarjolla makuja Saksan, Itävallan ja Italian viineistä. Luvassa on ainakin kuusi erityyppistä viiniä, punaista ja valkoista. 

Black Friday Reimari 7.10. - 27.11. asti
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli