Haminan talousalueen uutislehti

Hiekoitushiekan poistotalkoot käynnistymässä Haminassa

Hiekoitushiekkojen poistotalkoot ovat alkamassa. Kuluneena talvena hiekoitushiekkaa on levitetty Haminassakin enemmän kuin koskaan.

Katujen hiekoitukseen käytetyn hiekan ja sepelimurskeen määrä on Haminassa tänä keväänä suurempi kuin koskaan. Näin arvioi kaupungin tiemestari Anne Parkko.

– Kaupungin kokeneet tienhoidon ammattilaiset olivat laajasti sitä mieltä, ettei koskaan Haminan kaduille ole levitetty liukkauden estoksi tätä määrää hiekkaa. Kevään tullen on nyt edessä mittavat hiekanpoistotalkoot, johon valjastamme koko väkemme, sanoo Parkko.

Parkon mukaan hiekanpoistossa lähdetään kuitenkin liikkeelle maltilla. Yöpakkaset ovat jarruttaneet kevään edistymistä ja monin paikoin kaduilla makaa vielä jääkerroskin.

– Imulakaisukoneen lisäksi käytämme avoharjausta. Normaalitilanteessa harjakoneemme työparina on kasteluauto, jollei vesisade hoida kastelua. Kuiville kaduille emme hiekanpoistoon lähde.

Poistettavan hiekan määrää on vaikea arvioida. Tuhansissa kiloissa hiekan määrä kuitenkin on. Poistetun hiekan kaupunki käyttää eri maanrakennuskohteissa.

Taloyhtiöillä sama urakka

Sama hiekoitushiekan poistourakka on edessään myös taloyhtiöillä ja omakotitaloilla.

Haminan terveysinsinööri Maria Komi sanoo, että katupöly on valitettava keväinen haitta.

– Pääasiassa karkeita hiukkasia sisältävä pöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, mutta oireita ja altistumista voi vähentää esimerkiksi valitsemalla tarkemmin, missä ja milloin liikkuu ja välttämällä pölyisimpiä alueita, sanoi Komi.

Kevään lämpö on jo osittain sulattanut lumet ja tuuli nostanut pölypilviä ilmaan. Näin on tapahtunut erityisesti vilkkaimpia väylien varrella.

Pääasiassa katupöly koostuu nastarenkaiden alla hienoksi jauhautuneesta asfaltista sekä hiekoitushiekasta.

Terveyshaittoja katupöly aiheuttaa etenkin astmaatikoille, hengitystiepotilaille ja sydänsairaille, ikääntyneille sekä pienille lapsille. 

Lehtipuhaltimien käyttö hiekoitushiekan poistossa on ollut viime vuosien ilmiö. 

– Lehtipuhallinta ei ole tarkoitettu hiekoitushiekan poistoon. Puhaltimilla hiekkapöly nostattaa pölypilvet ja ärsytystä lisää myös laitteiden kova ääni, arvioi terveysinsinööri Komi.

Useissa kaupungeissa on lehtipuhaltimien käyttäminen kokonaan kielletty hiekanpoistossa.

Monet kiinteistönhoitoyhtiöt laskuttavat taloyhtiöitä erikseen hiekoitushiekan poistosta. 

Hiekoitushiekan voi myös uudelleenkäyttää

Kymenlaakson Jäte ohjeistaa, että ensisijaisesti asukkaan kannattaa miettiä, voisiko hiekoitushiekan kerätä esimerkiksi saaviin ja käyttää uudelleen seuraavana talvena.

Jollei hiekan kerääminen ja jälleenhyödyntäminen ole mahdollista, asukkailta vastaanotetaan pienet määrät hiekoitushiekkaa vastaan Haminan jäteasemalla kivijätteen hinnalla.

Miehikkälässä ja Virolahden kiertävällä jäteasemalla ei kivijätettä vastaanoteta, koska niissä ei ole erillistä lavaa kivijätteelle. 

Jäteaseman vastaanotossa perusperiaate on, asukas voi tuoda kerralla enintään henkilöauton peräkärryllisen jätettä. Hiekoitushiekkaa otetaan maksusta vastaan vain pieniä määriä (peräkärryyn mahtuva määrä).

Jos tuojana on kiinteistönhuoltoyhtiö, jätteen hinnan lisäksi käynnistä peritään yritysten palvelumaksu.

– Jos hiekoitushiekkaa ja sepeliä on isoja määriä, niitä ei voi tuoda jäteasemalla vaan niistä pitää olla erikseen yhteydessä Keltakankaan jätekeskukseen. Jätekeskuksessa asuinkiinteistöjen hiekoitushiekat otetaan maksusta vastaan, kun tästä on etukäteen sovittu, vinkkaa Suvi Ignatius Kymenlaakson Jätteen tiedotuksesta.

Jätehuoltomääräysten (22 §) mukaan hiekkaa tai sepeliä ei saa laittaa kiinteistön jäteastioihin. Asuinkiinteistöiltä kerätyn perusjäteastian sisältö eli loppujäte menee Hyötyvoimalaan, eikä kiviaines pala.

Kaupungeilla ja yrityksillä on omat käytännöt, miten hiekoitushiekan ja sepelin kanssa toimitaan eli uusiokäytetäänkö se tai toimitetaanko se käsiteltäväksi. Monet kaupungit, esimerkiksi Kouvola uusiokäyttää vanhat hiekat. 

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös