Haminan talousalueen uutislehti

Hyvä, paha some

– Lapsen turvallisuuden varmistaminen somen maailmassa on lapsen oikeuksien kannalta keskeistä. Nettiin ja someen on yhä helpompaa jakaa tietoja, sanoo Lauri Sundberg, Pelastakaa Lapset ry:n suunnittelija, jonka osaamisaluetta on digitaalinen hyvinvointi ja turvallisuus.

Sundberg osallistui etäyhteydellä Haminan Zonta-kerhon järjestämään Hyvä, paha some – lapset ja nuoret digihäirinnän kohteena -tapahtumaan maaliskuun alussa. Kirjaston Kasper-salissa tilaisuuteen osallistui myös kouluterveydenhuollon henkilöstä ja kaupungin nuorisopalvelut. 

– Netti tarjoaa paljon uusia hienoja mahdollisuuksia esimerkiksi kaverisuhteille, itsensä toteuttamiselle sekä omien mielipiteiden ilmaisulle, jatkoi Sundberg.

– Netissä on myös mahdollista kohdata hyvinvointia ja turvallisuutta vaarantavia asioita.

Verkossa voi törmätä sisältöihin, jotka ovat aggressiivisia, poliittisia, seksuaalisia, itsetuhoisuuteen rohkaisevia – pelottavia tai ahdistavia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan peräti 26 % 8.-9. -luokkalaisista on kokenut seksuaalista ahdistelua netissä tai puhelimessa viimeisen vuoden aikana. Nettikiusaamista kokeneiden prosenttiluku on samaa luokkaa.

– Lapsi voi myös omalla toiminnallaan, tahattomasti tai tahallisesti, vaarantaa oman tai jonkun toisen turvallisuuden esimerkiksi jakamalla väärää, yksityistä tai arkaluonteista tietoa tai kuvia, tai osallistumalla nettikiusaamiseen tai -häirintään.

Sundberg rohkaisee vanhempia olemaan kiinnostuneita siitä, mitä lapset tekevät digilaitteilla.

Lapsen arkea tulisi arvioida kokonaisuudessaan: nukkuuko, liikkuuko ja syökö lapsi tarpeeksi, viettääkö hän aikaa kavereiden kanssa muutenkin kuin digilaitteen välityksellä, vaikuttaako lapsi hyvinvoivalta ja hoitaako hän velvollisuutensa, esim. läksyt. 

Jos aikuiselle tulee tunne, että lapsen digilaitteiden käyttö vie liikaa aikaa muilta tärkeiltä asioita tai lapsi on laitteilla vietetyn ajan jälkeen ärtyisä tai huonovointinen, pitää niiden käyttöä pystyä rajoittamaan.

Pelkät kiellot purevat huonosti, on tärkeää myös keskustella lapsen kanssa. Lapsen on hyvä oppia itse tarkkailemaan ja säätelemään omaa digikäyttäytymistään. 

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli