Haminan talousalueen uutislehti

Puutarhurin vuosi alkaa jo lokakuussa

Kauppapuutarhurit Timo ja Kaisa tietävät että aurinko, tuo ”Iso Patteri” saa valon ja lämmön lisääntyessä alan harrastajat lähtemään liikkeelle. Haminan Taimi ja Puutarha viettää virallisia avajaisiaan tämän viikon perjantaina ja lauantaina yhdessä Haminan Puupoikien kanssa.

Metsäkylässä kauppapuutarhatoimintaa harjoittava Timo Miinalainen on ammattilainen toisessa polvessa. Hänen vanhempansa aloittivat kasvien kasvatuksen ja myynnin jo 1960-luvulla.

Tänä keväänä Timon ja hänen vaimonsa Kaisan perheyritys ottaa uuden askeleen, kun Haminan Taimi ja Puutarha avaa ovensa Teollisuuskadulla, entisen S-Puutarhan paikalla. 

Timon mielestä suomalaiset osaavat edelleen arvostaa perinteisiä maaseudun ammatteja. Ostaessaan kotimaisia puutarhakasveja ostaja tietää saavansa kauneuden ja hyödyllisyyden lisäksi myös puhtaita tuotteita.

– Yli 90 prosenttia meillä torimyynnissä olevista kasveista on omaa tuotantoa, ja loppuosa valikoimasta tulee suoraan tutuilta viljelijöiltä.

– Myymälästä saa myös leikkokukkakimppuja, Jorma Miinalainen esittelee.

Ennen kuin kasvit päätyvät myyntihyllyiltä onnellisille omistajilleen, ovat Miinalaiset tehneet jo paljon töitä niiden hyvinvoinnin eteen. Heillä ”uusi vuosi” alkaa lokakuulla, jolloin puutarhalle saapuvat esimerkiksi kasvatuksessa tarvittavat mullat ja osa siemenistä.

– Kulunut talvi alkoi jo marraskuulla. Lumitöitä riitti, että kasvihuoneet pysyivät kunnossa”, Timo kertoo. 

– Viikolla yhdeksän tulivat orvokintaimet, ja maaliskuun lopulla pistokkaat. Oman käden jäljen näkyminen on tässä työssä se suurin ilo, ja asiakkaiden kanssa juttelu on elämän suola.

Timo on pannut merkille, miten nuoremmat asiakkaat hyödyntävät nykyisin nettiä puutarhanhoitoa koskevan tiedon hakemisessa.

Ammattilaiselta kasvotusten saaduilla neuvoilla on kuitenkin yhä arvonsa. Miinalaiset jakavat mielellään tietojaan hyöty- ja koristekasvien kasvatuksesta.

Neuvoista on ollut apua, koskapa samat asiakkaat tulevat juttusille seuraavanakin vuonna.

Haminan Taimi ja Puutarha on täyden palvelun puutarhakauppa. Taimien ja koristekasvien lisäksi samasta paikasta löytyvät myös vaikkapa lannoitteet, mullat ja kastelulaitteet. Koska aika on rajallista, uuden liikkeen avaaminen tarkoittaa muutoksia torimyyntiin. 

Myymälän pensas- ja puuvalikoima alkaa olla jo paikoillaan. – Valikoimat täydentyvät sesongin alkaessa kovaa vauhtia, kertoo Riina Miinalainen.

– Jatkamme puutarhatuotteiden myyntiä Haminan torilla kuten ennenkin, mutta Karhulan tori jää ohjelmasta pois. Mietimme Kaisan kanssa jo parisen vuotta sitten, että Haminassa olisi tilausta tällaiselle puutarhakaupalle. Olisimme varmaan katuneet lopun ikäämme, ellemme olisi tarttuneet tähän tilaisuuteen.

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli