Haminan talousalueen uutislehti

”Römperi” kalustanut koteja jo 95 vuoden ajan

Tuomas ja Raimo Strömberg kunniapaikalla yrityksen perustajan Toivo Strömbergin muotokuvan edessä.

Huonekalutalo Stemma-Strömberg on kalustanut haminalaisia ja lähiseutujen koteja jo 95 vuoden ajan. Työ jatkuu jo kolmannessa polvessa.

– Meidät tunnetaan seudulla erinomaisesti. Kadunmies puhuu usein ”Römperistä” mutta meille kelpaavat kaikki nimitykset, sanoo Tuomas Strömberg, joka on johtanut taloa jo vuodesta 2001 alkaen, jolloin Raimo Strömberg luovutti ohjaksen pojalleen.

Stemma Strömbergin säilyminen suvussa on hyvinkin todennäköistä. Tuomaksen pojista jokainen on hankkinut kaupallisen koulutuksen.

– Kysyessäni mahdollista jatkoa pojilta, vastaus oli, että jatko ei ole poissuljettu, sanoo Raimo Strömberg.

Strömbergin myymien huonekalujen laadulle loi pohjan yrityksen tammikuussa 1929 perustanut Toivo Strömberg.

– Jo Toivon isä valmisti huonekaluja pienessä mittakaavassa. Eräs asiakkaamme luovutti meille Toivon vuonna 1929 valmistaman pöydän, joka oli Toivon ensimmäisiä. Täyskoivuinen pöytä on yhä tanakkaa tavaraa, jollaista ei nykyaikaisilla liimoilla enää pystytä valmistamaankaan.

Huonekalukauppiaiden omistamaan Stemma -ketjuun Strömberg on kuulunut jo 45 vuotta. Tällä hetkellä Stemma-Strömberg on suurimpia ketjun huonekalumyymälöitä. Meillä neliöitä on 3000 m2, kun huonekaluhallien keskikoko lienee 1500–2000 m2.

Mainontaan yrittäjä uskoo edelleen tiukasti.

– Jollet mainosta tuotteitasi, sinut ja yrityksesi unohdetaan helposti. 

Nykyisin kaikki Strömbergin huonekalut tulevat Stemman tai Stemman yhteistyöyrittäjien kautta, mutta vielä vuosituhannen vaihteessa tavarantoimittajia oli jopa 150.

Tuomas Strömberg sanoo, että suhdanteet vaikuttavat väkevästi myös huonekalukauppaan:

– Notkahduksistakin olemme aina selvinneet. 1990-luvun lama koetteli yrittäjiä, mutta kukaan ei arvannut koronapandemian tiukkaa otetta ja sota Ukrainassa jatkuu edelleen vaikuttaen vahvasti mielialoihin.

Suhdanteiden ennakointi on haastavaa. Huonekaluissa kuten muissakin tuotteissa vaihtuvat mallit ja värit, joita yrittäjä pyrkii ennakoimaan.

Maailma muuttuu mutta huonekaluja tarvitaan aina tasokkaaseen asumiseen.

– Syntyvyyden dramaattinen väheneminen on asia, jonka eteen yhteiskuntamme vielä joutuu. Väen väheneminen johtaa myös suurten asutuskeskusten kasvuun ja se on ongelma pienille kaupungeille.

– Tälle seudulle kaivataan kipeästi uutta teollisuutta. Akkumateriaalitehtaan rakentaminen Haminaan olisi iso juttu koko kaupungille, mutta se on tehtävä ympäristöä kunnioittaen

Nuorempi polvi tuskin tietää, että Tuomas oli viime vuosituhannen lopulla maan taitavimpia pistooliampujia. 

– Kun vastuut yrityksessä kasvoivat, huomasin nopeasti, että tavoitteista huippu-urheilijana oli syytä luopua. Kokonaan en ole ammunnasta luopunut koskaan, ja nyt olen kirjannut kalenteriin syksyllä Kotkassa pidettävien SM-kisojen päivämäärän.

Olympia-ammunta oli Tuomaksen laji ja palkintokaapissa on useita SM-kultamitaleita. Suomea hän on edustanut niin MM- kuin EM-tasolla sekä useissa kansainvälisissä kisoissa.

Tuomas Stömberg esittelee isoisänsä Toivo Strömbergin vuonna 1929 koivusta valmistamaa pöytää, joka on esillä myös Stemma-Strömbergissä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös