Haminan talousalueen uutislehti

Säilytä akkujasi turvallisella tavalla

Latauksessa oleva akku on yhä tavallisempi näky täkäläisissäkin kodeissa. Sekä akulle että sen laturille kannattaa tehdä aika ajoin silmämääräinen tarkastus.

Polttomoottorikäyttöisen ruohonleikkurin voi huoletta jättää talveksi kylmään puutarhavarastoon.

Yhä useammalla pihalla pörisee kuitenkin kesäisin akkukäyttöinen leikkuri. Eri merkkisiä ja -mallisia litiumioniakkuja kertyy koteihin muidenkin työkoneiden ja laitteiden mukana. On tärkeää huolehtia niiden turvallisesta lataamisesta, säilytyksestä ja kierrättämisestä. 

– Lähtökohtaisesti akuille optimaalinen varasto on kuiva ja hyvin tuuletettu tila. Normaali huoneenlämpö on hyvä lähtökohta, sanoo turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:istä. 

– Laitteen mukana tulevissa ohjeissa on usein kerrottu sen akulle sopivat säilytys- ja käyttölämpötilat. Käytetyt akut on hyvä viedä kierrätykseen, eikä varastoida niitä koteihin.

– Vääränlainen varastointi voi pilata akun kokonaan. Pahimmassa tapauksessa vioittunut akku saattaa aiheuttaa tulipalon kun sitä ladataan, kertoo ylitarkastaja Jukka Lepistö Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista. 

– Litiumakkua ei pidä koskaan päästää ihan tyhjäksi. Se kannattaa ladata vähintään kerran myös varastoinnin aikana. Akkua ei pidä jättää latautumaan yksin sisätiloihin eikä paikkaan, jossa sen ympärillä on palavaa materiaalia. Sitä ei saa ladata kylmissä olosuhteissa. Vaikka akku lämpeneekin ladattaessa, lataaminen kylmässä vaurioittaa sitä, ja lyhentää sen elinaikaa.

Paras säilytyspaikka litiumioniakulle on paloturvallisella alustalla paikassa, jossa sen lähettyvillä ei ole vaatteita tai muuta palokuormaa. Säilytystilassa on hyvä olla palovaroitin.

Jos akku vaurioituu esimerkiksi pudotessa, siinä on merkkejä kolhusta tai se kuumenee tai turpoaa ladatessa, se on laitettava paikkaan, jossa sen mahdollinen syttyminen ei aiheuta tulipaloa. 

– Sytyttyään tuleen litiumakku palaa räjähdysmäisesti. Sitä voi olla hankala sammuttaa, Lepistö kuvaa riskejä. Palavan akun tuottamat savukaasut ovat erittäin myrkyllisiä, eikä akkupalon sammuttamista saa yrittää ilman asianmukaisia suojavarusteita. 

Varaston hyllylle unohtunut vanha litiumioniakku tai -paristo voi yllättäen herätä henkiin niin sanottuna ”zombiakkuna” ja aiheuttaa tulipalon.

Tarpeettomiksi käyneet akut ja paristot kannattaa viedä viipymättä, navat suojattuina tai muovipussiin pakattuina niille tarkoitettuun kaupan keräysastiaan tai muuhun keräyspisteeseen. 


Näin tunnistat mahdollisen zombiakun tai -pariston

+ Akussa tai paristossa näkyy fyysisiä vaurioita tai se on selvästi pullistunut
+ Siitä lähtee hajua
+ Se kuumentuu selkeästi enemmän kuin tavallisesti
+ Se pitää omituista ääntä
+ Se vuotaa.

Lähde: zombiakku.fi

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös