Näin äitienpäivän alla voisimme laulaa vaikkapa laulua Miljoona, miljoona, miljoona ruusua. Tai euroviisuhuumassa miljoonasta tulee mieleen kaikki miljoonat viisujen seuraajat ympäri Eurooppaa.
Karvaan viimekeväisen “viisuhäviön” jäljiltä kotien kisakatsomoita kuitenkin jo viritellään optimistisina lauantai-illan musiikkiantia varten. Pessimisti ei pety vai miten se ny meni… Suomen viisu on nimeltään No rules eli ei sääntöjä.
Tämän jutun miljoona koskee kuitenkin arkisempaa asiaa johon toivoisi sääntöjä – roskat! Yritystä on, sillä jälleen on meneillään Ylen organisoima Miljoona roskapussia-kampanja. Se ajoittuu ajalle 15.4.-5.6.2024.
Kampanjassa on mukana Opetushallitus, monet hyvinvointialan järjestöt sekä yksityishenkilöt. Ympäri Suomea myös koulut ovat esimerkillisesti mukana roskatalkoissa.
Meidänkin koulussa tempaistiin roskakävelypäivät, jolloin yhden oppitunnin aikana lähdettiin roskajahtiin. Nopsasti saa paljon aikaan, kun touhussa on mukana 20-30 oppilasta kerrallaan.
Alkuopetuksen opettajana olen seurannut useaan otteeseen sitä, kuinka mahtavan innokkaita roskienkerääjiä 7-8 vuotiaat ovat. He suorastaan kilpailevat siitä, kuka löytää eniten roskia.
Joskus oppilaat kysyvät, mitä he saavat palkaksi roskien keräämisestä. Vastaus on yksiselitteinen: “saat itsellesi hyvän mielen.” Ja laajemmin tietenkin voimme käydä keskustelua luonnonsuojelusta ja kauniista ympäristöstä.
Välillä mietityttää, että missä vaiheessa tuo pienten lasten innokkuus vaihtuu asenteeseen “mitä väliii”…
Maanantaisin koulun piha-alue sekä moni muu julkinen paikka on hurjassa kunnossa viikonlopun jäljiltä. Vaikka roskis on vieressä, niin roskakasat on pihamaalla. Murrrrrr….Onx se noloo viedä se mehutölkki roskikseen, mitä häh?
Suomessa ympäristönsuojelun tilanne on maailmanlaajuisesti verrattuna kuitenkin hyvä. Kierrätys toimii ja ympärillämme on suht’ siistiä. Siltikin roskakävelyillä löytyy mittava määrä roinaa ympäristöstämme. Mikä tähän auttaisi, että roskia ei heitettäisi luontoon?
Jatkuva valistustyö asian suhteen ja aikuisten esimerkki on helpoin keino juurruttaa tätä asiaa. Eikös se sanonta mene niin, että “minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa”…
Roskakampanjassa voi seurata eri kaupunkien ja kuntien “roskapussisaalista” reaaliajassa. Tätä kirjoittaessa toukokuun alkupuolella Hamina-Miehikkälä-Virolahti-alueen kerättyjen roskapussien yhteismäärä oli noin 130 pussia, joten ehdimme hyvin ottaa spurtin tässä hyvässä kampanjassa. Roskakävelyt rules!