Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

Metsäluonto lumosi Baltian vieraat

Healing greenery -hankkeeseen osallistuvien oppilaitosten opettajat yhteiskuvassa eturivi vasemmalta: Kaie Kranich, Katriina Pylkkänen, Susanne Hämäläinen sylissään Lotta, Miia Tähtinen, Essi Rivinoja, Eva Vahtramäe. Takarivi vasemmalta: Kadri Maikov, Ilze Trapenciere, Silva Rupaine, Ovidijus Grincevicius, Meeli Mannamäe.

Harjun Oppimiskeskuksessa pidetty Nordplus Healing greenery -hankkeen intensiivikurssi toi koulutuskeskukseen kansainvälistä väriä.

Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamaan Nordplus vaihto-ohjelmaan kuuluvassa Healing greeneryssa ovat mukana Savonia-ammattikorkeakoulu, Virosta Tallinn Technical University of Applied Sciences, Institute of Service Economy at Mõdriku, Estonian University of Life Sciences, Liettuasta Kauno Kolegija ja Latviasta Kaunas ja Rīga Stradiņš University. Hanketta hallinnoi Kauno Kollegija.

– Meillä on vuosittain moniammatillinen ja monikansallinen intensiivikurssi, ei maissa hieman eri teemalla. Keskiössä on kuitenkin greencare. Opiskelijoita sekä opettajia on eri maista em. oppilaitoksista sosiaali-, terveys-, maisemansuunnittelun ja luonnonvara-aloilta, kertoo Katriina Pylkkänen, joka Savonia ammattikorkeakoulun hevostalouden ja greencare -toiminnan lehtorina tuo hankkeelle hevos-, eläin- ja maatila-avusteisen toiminnan osaamista.

– Kurssi järjestetään Harjussa, koska Harjun OPK on yksi Savonian agrologiopetuksen satelliittikampuksista. Meillä (Savonian Iisalmen yksikkö) on kiinteä yhteistyö Harjun kanssa. Täällä on miellyttävä ympäristö ja hyvät puitteet greencare intensiivikurssin järjestämiselle. Etenkin nyt, kun kevät on täällä paljon pidemmällä kuin meillä Ylä-Savossa.

Viiden päivän mittaisella intensiivikurssilla keskityttiin mm. luonnon ja hevosten hyvinvointivaikutuksiin ja elämykselliseen toimintaan.

”Haloo, kuuleeko metsä” liettualaiset sosiaalialan opiskelijat Liukvikas Usas (vas.) ja Haroldas Siauka hassuttelevat.

Myönteisiä kokemuksia
– Ihminen osana ympäristöä, miten kasvit ja maisema hoitavat ihmisen hyvinvointia ja miten ihminen voisi toimia osana luontoa, tämän vien mukanani Viroon, luonnehtii ympäristöpsykologiaan erikoistunut maisema-arkkitehti Kadri Maikov, joka opettaa maisema-arkkitehtuuria Viron luonnontieteiden yliopistossa.

Ovidijus Grincevicius on lehtorina liettualaisessa sosiaalialan oppilaitoksessa.

– On hienoa että opiskelijaryhmät on miksattu niin, että jokaisessa ryhmässä on kaikki maat ja eri alat edustettuna. Jokainen tuo oman alansa tietämyksen yhteiseen käyttöön.

Jenna Veteli on agrologiopiskelija Savonian Iisalmen yksiköstä.

– Greencare on agrologiopinnoissa vapaaehtoinen kurssi. Opettaja suositteli sitä minulle, ja se onkin ollut minun juttuni, kertoo Jenna, joka myös hevosopintoja suorittaneena piti Harjun OPK:n puitteita ja hevostalouden kokonaisuutta erinomaisina.

Latviasta Riikasta kotoisin olevan Marta Miednen mielestä upein kokemus Harjussa oli kävelyretki ja hiljentyminen metsässä. 

– Saimme tehtäväksi etsiä jokainen oman paikan metsästä ja istua siellä yksin aistimassa ympäristöä. Se oli todella rauhoittava kokemus.

– Mielestäni 7-vuotisen hankkeen aikana greencaren käsite on selkiytynyt ja kirkastunut partnerimaissa, samalla kun alan palvelujen tarjonta on monipuolistunut ja luonnon merkitys ihmisen hyvinvoinnille ymmärretään entistäkin paremmin. Hanke on myös mahdollistanut opettajille monialaisen ja kansainvälisen verkostoyhteistyön, toteaa Katriina Pylkkänen Savoniasta.

Harjun floristiopiskelijat ohjasivat hankkeen opiskelijoita valmistamaan luonnonmateriaaleista koristeita. Kalle Kuukan neuvojen mukaan Jenna Veteli, Marta Miedne ja Estere Luize Rozkalna rakensivat mustikanvarvuista, sammalesta ja kävyistä puuhun ripustettavia ”banaaneja”.
Healing greenery -intensiivikurssin opiskelijat valmistivat Harjun opk:n floristiopiskelijoiden opastuksella luonnonmateriaaleista hienoja banaaneja.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös