Haminan talousalueen uutislehti

Puolustusministeri Antti Häkkänen vieraili Haminassa

Antti Häkkäsellä on Haminassa paljon tuttuja, kunnallisneuvos Eeva Rautamaa saa ministeriltä tervehdyshalauksen. Patu Patanen esitti Häkkäselle vierailukutsun Tervasaareen.

Puolustusministeri, kansanedustaja Antti Häkkänen (Kok.) kävi maanantaina lyhyesti vierailulla Haminassa. Häkkäsen kevätkahvikiertue Etelä-Karjalassa ja Etelä-Kymenlaaksossa kaartoi puolenpäivän aikaan Haminan torille kahvila Troikkaan, missä häntä odotti teltantäysi yleisöä.

Puolustuspolitiikka oli luonnollisesti keskiössä, vaikka Häkkänen avoimesti myönsikin poikenneensa myös oman ministerinsalkkunsa ulkopuolelle.

Omalta tontiltaan hän kertoi tiiviimmästä puolustusyhteistyöstä tärkeimpien yhteistyökumppaneiden, pohjoismaiden, U.S.A:n ja Iso-Britannian kanssa.

– Olen parin viikon päästä lähdössä Washingtoniin neuvottelemaan USA:n puolustusministerin kanssa puolustusyhteistyön syventämisestä.

Häkkänen kertoi, että harjoitustoiminta Kaakkois-Suomen alueella tulee lisääntymään. Kaakkois-Suomi on puolustus- ja turvallisuushallinnon kannalta tärkeää aluetta. Haminassa on RUK ja satama, ja Kouvolassa Suomen suurin varuskunta.

– Turvallisuuskäsitys on kuitenkin paljon laajempi. Kaiken perustana on vahva talous. Velkakierre on saatava poikki ja tilalle kasvua ja investointeja. Hallitus on kehysriihessä päättänyt tehdä verokannustimen, joka on suunnattu erityisesti suurille teollisuusinvestoinneille. Samanaikaisesti investoinnin kantaverkkoon kasvavat huomattavasti. Panostukset on räätälöity erityisesti Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Vaasan seudun akku-, vety-, ja energiateollisuushankkeiden eteenpäin viemiseen. 

Kehysriiheen liittyen Häkkänen kertoi, miten keskusteluissa oli myös Kotkan ja Lappeenrannan sairaaloiden muuttaminen akuuttisairaaloiksi, jolloin niissä ei enää hoidettaisi synnytyksiä, eikä olisi tehohoitoa tai yöaikaista leikkaussalipäivystystä.

– Kovalla edunvalvonnalla saatiin aikaan linnarauha toiminnan kehittämiseen niiden osalta nykytasossa.Kouvolan Ratamo -sairaalan yöpäivystyksen lopettamisesta aiheutuvien kustannuksien laskentaperusteissa tuntuu olevan epätietoisuutta. 

Reilun puolen tunnin torikahvitapaamisessa riitti myös yleisöllä paljon kysyttävää ja kommentoitavaa.

Aamu-uutisissa esitetty puolustusministerin toive TNT-räjähdetehtaan perustamisesta Suomeen paikkaamaan kysyntää herätti kysymyksiä tehtaan sijainnista.

– Mahdollista tehdasta ei tulla sijoittamaan Kymenlaaksoon eikä itärajan tuntumaan, vastasi Häkkänen.

Hallitus sai yksittäiseltä taholta kritiikkiä Venäjän rajan sulkemisesta, ja etenkin sekä Suomen että Venäjän kansalaisuuden omaavien vapaan matkustamisen estymisestä. Vastauksena ministeri muistutti naapurimaan toimenpiteistä rajalla, joihin Suomen oli vastattava. 

Toritilaisuuden jälkeen ministeri Häkkänen vieraili myös Raatihuoneella, missä häntä vastassa olivat kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat, valtuuston varapuheenjohtaja, ja virkamiehistä hallintojohtaja sekä talousjohtaja.

Keskusteluissa raatihuoneella kerrottiin ministerille kaupungin ajankohtaisia, muun muassa talouteen liittyviä asioita. Erityisesti keskustelut koskivat valtionosuusjärjestelmän valuvikaa, jonka seurauksena Haminan valtionosuus on negatiivinen, mistä kaupunki on jo tehnyt oikaisupyynnön.

Puolustusministerin tervehdys yleisölle käsitteli ajankohtaisia, puolustus- ja talouspolitiikkaan liittyviä teemoja.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli