Kaupunginhallitus kävi maanantain kokouksessaan läpi talouden sopeutustoimia vuosille 2024–2026. Hallitus hyväksyi johtotiimin tekemän selvityksen toimenpiteistä ja arviot niiden vaikutuksista.
Asukkaille näkyvimpiä ovat hyvinvointipalveluihin (esim. kirjasto, kulttuuri, liikunta, hyvinvoinnin edistäminen ja osallisuus) kohdistuvat säästöehdotukset. Sellaisia ovat mm. Ruissalon kirjaston ja Summan kulttuurikeskuksen lakkauttaminen, avustusmäärärahojen leikkaaminen, kulttuuritapahtumien karsiminen ja hyvinvointivaliokunnan lakkauttaminen.
Kasvatus- ja koulutuspalveluiden kustannukset on sidottu vallitsevaan palveluverkkoon; merkittäviä säästöjä ei ole saatavilla ilman palveluverkon uudelleenarviointia. Nyt toteutettavissa olevina säästökohteina on mainittu tuntikehyksen supistaminen, iltapäivätoiminnan lakkauttaminen, uimaopetuksen vähentäminen ja Hamina-lisän poistaminen.
Kaupungin strategisen johtamisen tulosalueella (mm. kaupunginhallitus, kaupunginjohtaja, yleinen hallinto ja edunvalvonta, viestintä ja tietohallinto) säästöt kohdistuvat avustusten ja kokouspalkkioiden alentamiseen. Myös valtuuston kokouspalkkioita pienennetään, säästöä tulee myös vähentämällä majoitus- ja ravitsemuspalveluiden käyttöä.
Sopeutusohjelma on kaupungin eri tulosalueet läpileikkaava ehdotus ei-lakisääteisiin palveluihin kohdentuvista säästötoimenpiteistä. Säästämisen ohella lisärahoitusta pyritään saamaan mm. kiinteistö- ja maakaupoilla.
Seuraavaksi esitetyt toimenpiteet siirtyvät hallintosäännön mukaisesti joko valmisteluun päätöksentekoa varten tai suoraan viranhaltijoiden toteutettavaksi. Tälle vuodelle realistisesti toteutettavissa olevia sopeutustoimia johtotiimi on listannut noin miljoonan euron verran. Vuosien 2025 ja 2026 osalta säästöpotentiaali on noin 3-4 miljoonaa euroa. Kaikkiaan on sopeuttamistarve lähivuosien aikana noin 10 miljoonaa euroa.
Kaupungin henkilöstö yt-neuvotteluihin
Henkilöstömenojen vähennyksiä ei tulosalueiden säästölaskelmissa ole huomioitu. Henkilöstömenojen osalta tavoite on noin 5-7 miljoonaa euroa vuoden 2026 loppuun mennessä. Kaupunki aloittaa todennäköisesti koko henkilöstöä koskevan yhteistoimintamenettelyn. Yt koskee myös Haminan Veden henkilöstöä. Yhteistoimintamenettelyn käynnistämisestä päätetään hallituksen ylimääräisessä kokouksessa 13.5.
Henkilöstömenoissa säästöä on ensisijaisesti tarkoitus löytää eläköitymisten, henkilöstön vaihtuvuuden, sijaisten käytön vähentämisen, tehtäväkuvien tarkastelun ja työprosessien kehittämisen avulla. Sopeuttamisohjelmassa on mainittu myös mahdolliset, tuotannollis-taloudellisista syistä johtuvat osa-aikaistamiset ja irtisanomiset sekä tehtävien ulkoistamiset.
Mahdolliset irtisanomiset, osa-aikaistamiset ja merkittävät muutokset palvelussuhteen ehdoissa koskevat enintään 50 henkilöä.
Vuoden 2023 tilinpäätöksen mukaan kaupungin palveluksessa oli vakituisia työntekijöitä ja viranhaltijoita 612 ja määräaikaista henkilöstöä 147, sekä 38 työllistettyä, yhteensä 797 henkilöä. Maaliskuussa 2024 henkilöstöä oli 831, josta vakituisia työntekijöitä 612, määräaikaisia 180 ja työllistettyjä 39.
Henkilöstömenot olivat vuoden 2023 tilinpäätöksessä lähes 40 miljoonaa, noin 58 % kaupungin toimintamenoista.