Luontoon ja villiyrtteihin hurahtanut pariskunta Pia Aurala ja Juha Lehtinen hankkivat Reitkallista talon ja palan maata. Kun puutarhuri (Pia) ja kokki (Juha) tutustuivat uudessa paikassa lähiluontoon ja sen antimiin, syntyi idea tarjota samanlaisia löytöretkiä luontoon ja villiyrttien makumaailmaan muillekin.
Juha lähti syventämään tietämystään suorittamalla luonto- ja ympäristöalan tutkintoon kuuluvia opintoja. Sekä Pia että Juha ovat opiskelleet aiemmin myös mm. luonnonvaraisten kasvien elintarvikäyttöä.

Toukokuisena sunnuntaina Juha suoritti tutkintonäytön järjestämällä villiyrttiretken. Yhteistyössä Villa Jaakkolan kanssa järjestetyllä retkellä opeteltiin tunnistamaan muutamia yleisiä ja turvallisia villiyrttejä, keräämään niitä ja valmistamaan yrteistä pestoa.
– Nokkonen ja vuohenputki ovat molemmat hyvin yleisiä, ravinteikkaita villiyrttejä. Nokkosta on melko mahdoton sekoittaa mihinkään muuhun kasviin. Vuohenputken taas erottaa sitä jonkin verran muistuttavasta ukoputkesta ja karhunputkesta tuoksun perusteella: vuohenputki tuoksuu samalle kuin porkkana, Juha opastaa.
Kävelyretki Reitkallin metsiin ja niittypientareille tuo eteen muitakin herkullisia villiyrttejä, kuten poimulehden, voikukan ja maitohorsman.

Keruuretken jälkeen kurssilaiset siirtyivät Villa Jaakkolan tiloihin opiskelemaan peston tekoa.
– Peston tapaista juustoyrttitahnaa tai paksua kastiketta on Italiassa tehty jo Rooman valtakunnan ajoista. Kaupasta ostettava pesto on useimmiten valmistettu basilikasta, mutta voisi kuvitella, että alunperin sitä on valmistettu mistä tahansa saatavilla olevasta, sopivan makuisesta yrtistä.
Alunperin pesto tehty morttelissa hiertämällä. Siitä kastike on saanut nimensäkin (ital. pestare, murskata), nykyihminen saattaa oikaista käyttämällä sauvasekoitinta.
– Yrttien lisäksi peston perusaineksia ovat hyvälaatuinen öljy. Alkuperäisen oliiviöljyn sijasta mielestäni käy miedomman makuinen rypsiöljy aivan yhtä hyvin. Juuston suhteen en kuitenkaan tinkisi alkuperästä: meiltäkin kaupoista saatava parmegiano-reggiano, pecorino tai parmesani antavat pestolle sen autenttisen maun.
Kun kurssilaiset ovat saaneet valmistamansa peston pakattua kotiinviemisiksi, siirrytään Jaakkolan Riihikahvilaan nauttimaan Juhan ja Pian aiemmin valmistamia erityyppisiä pestoja focaccia -leivän ja villiyrttejä sisältävän salaatin kanssa.
– Omilla maillamme odottaa voikukkapelto seuraavaa kurssipäivää. Silloin opiskelemme mm. voikukkasiirapin tekoa, lupailee Pia.

Villiyrttipesto
5 dl villejä yrttejä
valkosipulin kynsi
½ dl paahdettuja auringonkukan siemeniä
1 dl oliivi- tai muuta öljyä
½ dl parmesania raastettuna
sitruunamehua
ripaus suolaa ja sokeria
(Yrttejä ja öljyä lukuun ottamatta minkä tahansa aineosan voi halutessaan myös jättää pois.)
1. Murskaa valkosipuli morttelissa, voit lisätä suolaa jo tässä vaiheessa.
2. Pienennä ensin yrttejä hieman leikkaamalla tai repimällä ja lisää ne mortteliin.
3. Jatka survomista hiertämällä yrtit rikki.
4. Seuraavaksi lisätään siemenet edelleen hiertäen ne muiden aineiden joukkoon.
5. Raasta parmesanjuusto ja lisää öljyn kanssa yrttiseokseen.
Öljyn määrää voi lisätä tai vähentää halutun koostumuksen mukaan.
6. Viimeiseksi tarkista suola ja mausta sitruunamehulla ja ripauksella sokeria.